Putnici iz mini-busa: Trebalo je da spasioci ranije stignu

Bili smo i gladni i žedni i uplašeni, nekada i u panici, ali veći dio vremena samo svoj strah držali pod kontrolom, kazao je putnik
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 18:43h

Nakon dvadeset sati provedenih u snijegom okovanom mini busu u Dobrilovini, 11 putnika zahvalni su što su živi i zdravi.

Osjećaju se dobro i sabiraju utiske drame koju su preživjeli. Bili su gladni, žedni i preplašeni, smatraju da su spasioci brže trebalo da stignu, ali Radovan Borović iz Herceg Novog ističe da je, nakon svega, najjača impresija zahvalnost što su živi i zdravi.

“Bilo je teških momenta, naročito pri svakom novom obrušavanju snijega, sa kojim se povećavala mogućnost da završimo u kanjonu Tare. Bili smo i gladni i žedni i uplašeni, nekada i u panici, ali veći dio vremena samo svoj strah držali pod kontrolom. U šali sam nas prozvao 'jedanaest veličanstvenih'. Veliku zahvalnost dugujemo novinarima i pažnji koju sam nam posvetili”, kazao je Borović “Vijestima”.

Mini-bus autoprevoznika “Radulović” krenuo je u petak iz Pljevalja u 6 sati i 25 minuta, a već oko 7 i 30 ostao je zarobljen u snježnim usovima u Dobrilovini.

Tek u četiri sata ujutro, do putnika su stigli spasioci iz pravca Mojkovca. U akciji spasavanja su učestvovale specijalne jedinice policije, vojske i "Crnagoraputa".

Iz sata u sat

Nakon evakuacije, tokom koje su se, kako su kazali, držali za ruke u koloni da se ne bi izgubili, 11 veličanstvenih juče je smješteno u mojkovački restoran BOSS.

Borović, sa kojim su “Vijesti” prije tokom blokade u više navrata razgovarale, kazao je da je policiji na početku rekao da u mini-busu ima i djece, kako bi podstakao spasioce da budu ažurniji.

On je rekao da su najmlađi putnici bili studenti.

Bili smo bez vode i hrane, srećom baterije telefona su izdržale, pa je mnogo značilo što smo imali kontakt sa porodicama i novinarima…

Među putnicima je bila i dvadesetčetvorogodišnja Zorica Bulišić.

Ona je kazala da ništa strašnije do sada nije doživjela i da je najviše bilo strah zbog snijega koji se stalno obrušavao i onemogućavao da se iz kombija uopšte izađe.

“Nadam se da mi se nešto slično neće ponoviti nikada. Imam utisak da su ranije krenuli prema nama, da bi nas i ranije oslobodili. Mada, nakon evakuacije i puta ka Mojkovcu, uvjerili smo se da je zaista bilo dramtično i da nije bilo lako. Bili smo bez vode i hrane, srećom baterije telefona su izdržale, pa je mnogo značilo što smo imali kontakt sa porodicama i novinarima…", kazala je Bulišić.

"Čovjek koji ima kuću u blizini mjesta gdje smo mi bili zarobljeni lavinom, mislim da se preziva Đurišić, sa svojim bratom je krenuo da nam donese hranu, ali s obzirom da se snijeg svakog trena obrušavao, insistirali smo da ne ide dalje i da ne rizikuje svoj život”, dodala je ona.

Najstrašniji sati u blokadi

Vozač mini-busa Predrag Pupović, koji već nekoliko godina dva puta dnevno vozi od Pljevalja do Mojkovca i Podgorice, tvrdi da sati provedeni u blokadi najstrašniji, jer je strahovao za živote putnika i svoj život.

“Bukvalno svakog trenutka postojala je mogućnost da završimo u kanjonu. Svaki izlazak iz kombija bio bi, takođe, rizičan po život. Sve što smo imali je gorivo i grijanje i vezu mobilnim telefonom. Da su krenuli ka nama ranije, sve bi bilo jednostavnije. Imam takav utisak, jer je snijeg, koji je neprekidno padao, usporavao akciju spasavanja. Bilo je straha, nekada i panike, ali mislim da smo se svi dobro držali, sačuvavši prisebnost i optimizam. Naročito je nekoliko starijih putnika smirivalo situaciju. Mnogo nam je značio kontakt sa novinarima i porodicama”, rekao je Pupović.

Vozači smatraju da je odgovorna policija

U Vatrogasnom domu u Mojkovcu smješteni su putnici autobusa i vozači kaminona i automobila, koji su juče satima bili zavijani u Sjerogogoštu, između Mojkovca i Kolašina.

Rijetko ko od njih je bio raspoložen za razgovore sa novinarima.

Sva ostala sela su odsječena i ne znam kada će se do njih moći.

“Ljudski faktor je presudan u našem slučaju. Jednostavno, put se nije čistio. Oko devet sati su nas evakuisali mojkovački vatrogasci, koji su prvi došli do nas, sve nas smjestili u autobus i sajlom odšlepali do Mojkovca. Navikao sam na svašta po putevima, jer dugo vozim, pa ne mogu reći da je juče bilo dramatično, ali svakako je vrlo ružno iskustvo”, rekao je Perinović.

Predsjednika Opštine Mojkovac Dejana Medojevića kazao je da su angažovali svu mehanizaciju, pa su gradske ulice osposobljene za saobraćaj. “ Kada je riječ o selima, prohodni su putevi samo do Podbišća i Polja.

Sva ostala sela su odsječena i ne znam kada će se do njih moći. Za nama je dramatična noć i sve službe u Mojkovcu čine sve što je u njihovoj moći”, rekao je Medojević.

Galerija

Bonus video: