Ana Marija Grubač: Bez padobranstva ne bih mogla da funkcionišem

Za ovu Nikšićanku padobranstvo predstavlja jednu vrstu zavisnosti, kaže kako “bez padobranstva ne bi mogla da funkcioniše”
217 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 19:43h

Vrlo je teško, skoro nemoguće prizemljiti se sa oba padobrana.

“U takvim situacijama je predviđeno da se glavni padobran odbaci i da se prizemni sa rezervnim padobranom, što sam i uradila. Međutim, situacija je bila specifična zbog toga što kupola rezervnog padobrana nije bila dobro napunjena. Uprkos tome, prizemljia sam se u blizini aerodroma, bez ikakvih posljedica“, priča o situaciji koja ju je umalo koštala života Ana Marija Grubač, jedina djevojka koja se u Crnoj Gori aktivno bavi padobranstvom.

Nastavljajući priču o svom 73. skoku u Banjaluci, kada je umalo životom platila ljubav prema padobranstvu, napominje da o tome nerado govori.

“Kada sam postala svjesna ozbiljnosti situacije, adrenalin je radio svoje. Odbacila sam glavni padobran i postala svjesna da ću morati da se spustim padobranom koji je u takvom stanju”, priča Ana Marija.

Navodi da ni sama nije znala da li će uspjeti.

“Sjećam se da sam pomislila: zašto baš meni?“, priča Ana Marija.

Padobranstvo kao zavisnost

Kasnije, kada je razgovarala sa padobrancima koji su sve gledali sa zemlje, rekli su joj da su mislili da se „situacija neće najsrećnije završiti“.

“Mnogi su pomislili da ću poslije takve situacije zauvijek napustiti padobranstvo, ali sam ja već poslije 15 minuta otišla na skok i svu tu priču ostavila iza sebe. Ne volim o tome da pričam”, kaže Ana Marija.

Navodi da je tada postala svjesna da se bavi „jednim zaista ekstremnim sportom“.

Za ovu dvadesetogodišnju Nikšićanku padobranstvo predstavlja jednu vrstu zavisnosti, kaže kako “bez padobranstva ne bi mogla da funkcioniše”.

“Kad god neko spomene skakanje, kad god pogleda slike sa takmičenja, javi mi se osmijeh na licu. To je nešto neopisivo”, priča Ana Marija.

Navodi da je padobranstvo „uzbuđenje, nestrpljivost, nešto što bi neumorno radila“.

“Zanemarila bih svoje ostale obaveze zbog padobranstva i ne bi mi bilo žao”, otkriva Nikšićanka.

Na pitanje šta je to što je privlači toj vrsti sporta i pored činjenice da je može koštati života, kaže da je to “osjećaj slobodnog pada, sloboda pokreta, ljepota pogleda, uzbuđenje, adrenalin”.

Na konstataciju da ne mora baš život da se izgubi zbog adrenalina, Ana Marija kaže kako “mene to čini srećnom i zadovoljnom”.

Kada su u pitanju lijepi skokovi i lijepi trenuci koje je provela u vazduhu, Ana Marija kaže da su najljepši skokovi pred zalazak sunca i iznad mora.

“U posebno lijepom sjećanju su mi ostali skokovi na takmičenju iznad Bara. Polijetanje na svega desetak metara od vode”, kaže Ana Marija.

Kaže da pamti pogled na more, na beskrajnu pučinu, pogled na luku, pogled na lijepi Bar.

“Sa visine od 1200 metara, sjećam se kako mi je Bar izgledao smiješno mali”, priča Ana Marija.

Zapamtila je, kaže, i skokove sa 4.300 metara u Rusiji.

“Pamtim ih zbog činjenice da sam imala minut slobodnog pada, jedan minut bez otvaranja padobrana”, kaže Ana Marija.

“Volim sve što je povezano sa vazduhoplovstvom, jedrilice, avione. Vrijeme uglavnom provodim na aerodromu, čak i kad nemam aktivnosti”, kaže, a napominje da voli i skijanje.

Student druge godine novinarstva

Ana Marija je student druge godine novinarstva.

“Volim da pričam puno, mnogo sam radoznala i to su osobine koje su me uputile u tom pravcu”, navodi Ana Marija.

Smatra da su padobranstvo i novinarsvo dinamični.

“To je ono što me privlači. Pokušaću u budućnosti da ih uskladim, ali padobranstvo će uvijek imati prioritet”, navodi ona. Kada je novinarstvo u pitanju, želja joj je da bude dopisnik. “Ne bih željela da mi posao bude u kancelariji i da imam određeno radno vrijeme. Upravo zbog toga da bih iskombinovala sa padobranstvom”, kaže ona.

Plan: Prvenstvo u Dubaiju

Najprestižnije takmičenje na kojem je učestvovala bilo je, kako kaže, Svjetsko prvenstvo koje se održalo 2010. godine u Nikšiću.

“Tu sam osvojila 8. mjesto”, kaže Ana Marija.

“Svjetsko prvenstvo u Nikšiću pamtim ne toliko po uspjehu. To je bilo jedno od mojih prvih takmičenja. Sa 19 godina sam skakala sa crnogorskom zastavom po veoma nepovoljnim vremenskim uslovima”, priča Grubač.

Na Evropskom prvenstvu u Kikindi zauzela je 5. mjesto u disciplini ”figure”, a 7. je bila u disciplini “skok na cilj”. Ana kaže da ima plan da ode na Svjetsko prvenstvo u Dubaiju, koje će se održati krajem novembra, a da li će uspjeti da ode zavisi od finansija.

“Želim medalju na nekom prestižnom takmičenju. Želim da dođem do nivoa instruktora”, kaže Ana Marija.

Bonus video: