Sajam suvenira u Podgorici: Minijaturne kamene kuće od 150 do 300 eura

Posjetioci su na oko pedesetak izložbenih štandova bili u prilici da pogledaju i kupe ručno rađene suvenire sa crnogorskim motivima
477 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 16:01h

Raznolikost unikatnih i originalnih proizvoda od drveta, kamena, keramike, vune, kao raznih biljnih tvorevina obilježili su 9. Sajam suvenira koji je u organizaciji Civilnog centra otvoren u Delta sitiju.

Posjetioci su na oko pedesetak izložbenih štandova bili u prilici da pogledaju i kupe ručno rađene suvenire sa crnogorskim motivima, makete starih crmničkih kuća izrađenih od kamena, različite rukotvorine od pruća i drveta, pletiva, kao i prirodne preparate od pčelinjhih proizvoda i ljekovitih trava.

Nesvakidašnji predmete izrađene od maslina starih i do hiljadu godina na sajmu je predstavila NVO ”Oliva art”iz Sutomora.

Vođeni idejom da prepoznatljiva stabla starih maslina ne istrunu u maslinjacima izlagači tih predmeta uspjeli su da naprave izuzetno originalne posude, kutije za nakit, svijećnjake, arane i slično.

“Izrada ovih predmeta je porodična djelatnost. Zbog drveta od kojeg su napravljeni, svi komadi imaju posebnu vrijednost, a za njih se najviše interesuju turisti, većinom stranci, tokom ljetnje sezone”, kazao je izlagač Golub Keković.

Minijaturne kamene kuće od 150 do 300 eura

Štand sa izloženim starim crmničkim kamenim kućama posebno je plijenio poglede posjetilaca.

Minijaturne vodenice i originalne crmničke kuće, prema riječima Ivana Gojnića vlasnika privatne radionice suvenira, izrađene su od prirodnih materijala, prvenstveno pažljivo klesanog kamena.

“Želio sam da na taj način otrgnem od zaborava tradicionalnu crnogorsku gradnju. Ovakvih zdanja u Crmnici još uvijek ima, ali ih je nažalost iz godine u godinu sve manje”, kazao je Gojnić.

On je dodao da su za kamene kuće, iako koštaju od 150 do 300 eura, posebno zainteresovani stranci.

Crnogorci i Crnogorke od 3.5 do 30 eura

Svoju kreativnost i umjeće izrade suvenira sa crnogorskim motivima predstavila je radionica “Suveniri MNE”.

Ručno izrađeni Crnogorci i Crnogorke koji su se prodavali po cijeni od 3.5 pa do 30 eura, posebno prema riječima vlasnika Veska Vešovića interesuju turiste.Crnogorci koji tradicionalno čitaju “Pobjedu” ili odmaraju u ležaljci, kao i oni sa guslama, kako on dodaje, ovijek pobude interesovanje i osmjehe građana.

Većina posjetilaca se razgledajući, zadržavala kraj već prepoznatljivih biljnih preparata manastira Duljevo iz Bara koje pravi njihovo sestrinstvo. Isključivo prirodni preparati na bazi meda i ljekovitih trava namjenjeni su za liječenje brojnih boljki, jačanje imuniteta, te za lijep ten.

Predstavnica Milica Začević posebno je izdvojila sapune izrađene od čistog kozijeg mlijeka namjenjene za spriječavanje alergija, ekcema i drugih problema sa kožom.

“Takođe tu su maslinovo ulje sa ljekovitim travama, sa lovorovim lišćem, nevenovo ulje, od lavande ili ruzmarina ,kapi od propolisa za jačanje imuniteta”, navela je Zečević.

U ponudi je bila i ljekovita manastirska travarica po cijeni od pet do 11 eura, koja se kako su obijasnili mora uzimati isključivo “na šte srca”.

Biljne meleme za liječenje različitih bolesti proizvedene u Republici srpskoj predstavio je pčelarski centar “Batnić”.

U ponudi je bila i ljekovita manastirska travarica po cijeni od pet do 11 eura

“To su uveliko prepoznatljivi proizvodi iz Sokolca, koje smo željeli da predstavimo i u Crnoj Gori.Sve je na prirodnoj bazi spravljeno od meda i ljekovitih trava, a namjenjeni su za liječenje brojnih bolesti poput oboljenja zglobova, ekcema, akni, pretjeranog znojenja, opekotina, sinusa i drugog.” obijasnila je predstavnica Dragana Ivanović.

Sajam otvoren i u nedjelju

Na svečanom otvaranju, pr Civilnog centra Maja Leković istakla je da se, nakon organizovanja prvog sajma suvenira kada je bilo svega 30 izlagača, sada odazvalo njih 60, što dovoljno govori koliko je vjere u zajedničku ideju da Crna Gora ima autentične, a ne uvezene suvenire koji nijesu na pravi način prezentovali ljepote i različitost države.

“Izuzev organizovanja sajmova Civilni centar nastoji da i tokom godine prezentuje proizvođače u saradnji sa lokalnim zajednicama na najbolji način.Stoga su oni tokom prošle godine bili u prilici da svoje proizvode plasiraju na brojnim manifestacijama poput Metubes Sajma turizma i Novogodišnjeg bazara u Budvi, Tivatskim ljetnjim feštama, Ljetnjoj izložbi i Maslinijadi u Baru, manifestaciji “Ruke” u Herceg Novom, te Bazaru unikata u Delta Citiju.

Tokom sajma u organizaciji NVO “Tkački kutak “ iz Pljevalja održana je radionica “Tkanje”.

Sajam suvenira biće otvoren i u nedjelju, a pored izloženih suvenira posjetioci će biti u prilica da prisustvuju radionici “Dekupaž” istoimenog studija iz Bara i radionici za izradu nakita koju organizuje Udruženje građana “Biber” iz Bečeja, dok će od 18 sati nastupiti KUD” Ramadan Šarkić” iz Tuzi.

Galerija

Bonus video: