Ministar Brajović: Vrijeme je za pohvale, a ne smjene

Svu brigu treba usmjeriti prema sjeveru, bez obzira da li će vanredno stanje biti proglašeno, kazao je on
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 17:17h

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović smatra da nije trenutak da bilo ko bude smijenjen zato što je stotine putnika i po 20 sati provelo u sniježnim nanosima na putevima širom Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti”, Brajović je kazao da zbog do sada nezabilježenog haosa neće podnijeti ostavku.

On smatra da je trenutak da se pohvale oni koji su nadčovječanaskim naporima uspjeli da spasu ljude iz snježnih nanosa.

„Najlakše je nekog smijeniti. Ali, ja ću u ovim trenucima prvo afirmisati dobre stvari i požrtvovanje da se situacija sanira, a za smjene nikad nije kasno“, kazao je juče Brajović, nakon sjednice Koordinacionog tima za upravljanje vanrednim situacijama kojom je presjedavao premijer Igor Lukšić.

Brajović je saopštio da Vlada razmatra mogućnost uvođenje vanrednog stanja na sjeveru zemlje i pojasnio da će konačnu odluku donijeti nakon dodatne analize situacije koju je naložio Lukšić.

Takva odluka nije donesena?.

Brajović je kazao da je zaključeno da svu brigu treba usmjeriti prema sjeveru, bez obzira da li će vanredno stanje biti proglašeno.

„Svi potencijali države će biti usmjereni na sjever, za bolju komunikaciju sa tim dijelom zemlje. Učinićemo sve da obezbijedimo ljekove i sve ostale energente, a država će svom logistikom pomoći Elektroprivredi da se osigura snadbijevanje“, rekao je Brajović.

Upitan zašto nije naložio zatvaranje puta, kada je u petak veče kazao da je to trebalo učiniti, Brajović je odgovorio da je veoma teško odlučiti se za prekid komunikacije između sjevera i juga.

„Zbog određenih energenata, najprije zbog ljekova, teško se odlučiti za zatvaranje puta i prekid komunikacija između dva dijela države. Konstantno smo obavještavali vozače da bez velike potrebe ne kreću na put, a kada je bilo neophodno, put je zatvoren“, kazao je Brajović.

Iz policije su, međutim, tek u subotu oko 13:30 časova - kada je u smetovima već bilo zatrpano na stotine ljudi - poručili građanima da ne idu na put.

Foto: Miroslav Boljević

Slanje dopisa ili odgovoran rad

I pored činjenice da su mnogi, nakon više sati provedenih u snijegu, od medija tražili pomoć i izjave pomoćnika ministra za vanredne situacije Zorana Begovića da su “na vrijeme poslali dopis nadležnim državnim organima” da se pripreme za nevrijeme, Brajović smatra da je država adekvatno reagovala

„Naravno da se komunikacija ne svodi na upućivanje dopisa, već se koordinacija svodi na odgovoran rad svih državnih organa lokalne samouprave“, kazao je Brajović.

On je istakao da će država pokušati sve da se spriječi da najavljene padavine u narednim danima naprave nove probleme.

Brajović nije precizno odgovorio kakve sve mjere će biti preduzete u slučaju proglašenja vanrednog stanja, istakavši da se „sve čini da do toga ne dođe“.

„Proglašenje vanrednog stanja ne znači ništa drugo osim povećane napore i da se, na primjer, zatvore škole. Svi državni i organi lokalne samouprave bi funcionisali u skladu sa tim. To bi značilo pojačane komunikacije sa svim organima, jači stepen funkcionisanja domova zdravlja i drugi set mjera o kojem ćete biti obaviješteni”, rekao je Brajović.

Galerija

Bonus video: