Pijaca u Ulcinju skoro pusta na pazarni dan

Povremeno neko naiđe i kupi ponešto. Skroz pozadi, mušterije čekaju prodavci mliječnih i suhomesnatih proizvoda. Ipak, „najživlje” je u kafani kod Salja
879 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2012. 19:59h

"Hladno brate, noge ne osjećam, ali mora da se radi", kaže Fabijan, prodavac domaćih jaja na ulcinjskoj zelenoj pijaci, dok cupka, pokušavajući da se zgrije lozovom rakijom.

“Evo, vidiš sam, nema nijednog seljaka sa domaćim proizvodima. Samo nakupci”, kaže on.

Gotovo prazni štandovi na ulcinjskoj zelenoj pijaci, svjedočili su juče o teškom nevremenu i sniježnoj mećavi koja je onemogućila mnoge seljane da na pazarni dan iznesu i prodaju sopstvene domaće proizvode. Ulcinjska zelena pijaca važi za jednu od jeftinijih u zemlji, na kojoj su pazarnim danima dominantni domaći, inače vrlo kvalitetni proizvodi.

“Nijesmo navikli na ovakav snijeg i studen. To je i razlog što je pijaca danas takva kakvu je vidite, jer mnogi od snijega nijesu ni mogli da dođu”, kaže Fabijan, pakujući sredovječnoj dami tablu jaja, koja košta tri eura.

Na posljednjim štandovima pijace, već duže Alija Telić (58) prodaje ribu sa barskih koča.

“Dnevnica mi je 12 eura”, kaže on i priznaje da mu je hladno, uprkos jakni i vunenom điletu.

“Tamo imam i rezervnu odjeću i obuću”, kaže Alija, pokazujući butik koji se nalazi u sklopu zelene pijace.

Alijine cijene ribe vrlo su popularne - raža košta četiri, orada i brancin po sedam, mozgavci četiri, lignje pet i hobotnica sedam eura po kilogramu. Uprkos tome, Alija je juče poslodavcima vratio otprilike onoliko koliko je prodao. On dolazi iz Gornjih Rastiša, gdje je sniježna mećava pokazala svoju moć.

“I sad imamo više od pola metra snijega”, kazao je on.

Prva tri - četiri reda štandova zauzeli su nakupci. Povremeno neko naiđe i kupi ponešto. Skroz pozadi, mušterije čekaju prodavci mliječnih i suhomesnatih proizvoda. Tu su i mesare Ljamovića i Ficića, ali je, ipak, “najživlje” u kafani kod Salja.

Snijeg je mališanima u Ulcinju donio atrakciju, ali vozačima i poljoprivrednim proizvođačima, nesvakidašnje nevolje. Zato je Snješko Bijelić koliko-toliko bio dobrodošao u gradu, ali definitivno ne i u selima.

Galerija

Bonus video: