Još se ne zna da li će pretučenom dječaku ljekari spasiti vid

"Za sad vid se ne popravlja, dječak razlikuje samo svjetlost i tamu na povrijeđenom oku”, rekao je Konjević
124 pregleda 0 komentar(a)
Centar Ljubović, Foto: Savo Prelević
Centar Ljubović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.02.2012. 09:13h

Učenik OŠ “Oktoih” I.V.(14), kojeg je krajem januara prebila grupa vršnjaka sjutra će, na beogradskoj očnoj klinici, imati drugu operaciju kojom će ljekari pokušati dječaku da spasu vid. Tu informaciju “Vijestima” je potvrdio direktor te škole Vukić Konjević.

“Još je neizvjesno da li će dječak sasvim progledati. Za sad vid se ne popravlja, dječak razlikuje samo svjetlost i tamu na povrijeđenom oku”, rekao je Konjević.

Napad na dječaka dogodio u večernjim časovima, u blizini škole “1. jun” na Zabjelu, kada su učenici IX razreda OŠ “Vuk Karadžić” N. B. (15) i F. K. (14), koji su bili u društvu sa učenicima OŠ “Oktoih” B. L. (13) i D. P. (13), bez ikakvog povoda, pesnicama, nogama, drvenom palicom i metalnim boksom navodno pretukli dječaka u predjelu glave i tijela, i nanijeli mu, između ostalog, i tešku povredu oka.

Sjajan dječak i đak

Konjević kaže da je povrijeđeni dječak uzor u ponašanju i obrazovanju ostalim đacima, dijete koje nikada nije ulazilo u bilo kakve konflikte i sukobe sa vršnjacima.

“On je predsjednik đačkog parlamenta škole, sjajan dječak i đak, nijesmo mogli vjerovati da se njemu to dogodilo. Sa dječacima koji su ga napali imali smo problema i ranije”, naveo je direktor škole.

On je dodao da smatra da je ovo alarmantna situacija o kojoj svi treba da promislimo, pa i prosvjetne institucije, bez obzira na to što se dogodio van škola i na zimskom raspustu, te da je neophodna izmjena zakonskih propisa u izricanju vaspitnih mjera za ovako teške incidente.

“Dosadašnje vaspitne mjere za takve delinkvente očigledno nemaju nikakvog efekta, jer su djeca svjesna da smo mi bespomoćni kada je zakon u pitanju. U Americi se učenik za švrljanje po klupi kažnjava sa osam sati društveno korisnog rada, a mi nemamo rješenje za ovakve delinkvente”, rekao je on.

“Najstroža vaspitna mjera koju mi možemo izreći je premještaj u drugu školu i to samo uz saglasnost roditelja i škole koja bi eventualno primila učenika”, rekao je on.

Kažnjavani više puta

Ta škola je već podnijela jednu krivičnu prijavu protiv istih dječaka, jer su u decembru prošle godine kamenjem lomili stakla na toj prosvjetnoj ustanovi.

Direktorka OŠ “Vuk Karadžić” Jasmina Vukašević nije željela juče razgovarati o incidentu, a ranije je rekla da ona ne može ništa preduzeti po tom pitanju, jer se incident nije desio u školi, te da su dvojica dječaka već kažnjavani zbog delinkvencije u toj školi.

Sudija za maloljetnike Osnovnog suda u Podgorici Goran Đuković odredio je krajem januara pritvor za dvojicu maloljetnika N.B. (15) i F.K. (14), koji se sumnjiče da su brutalno pretukli godinu mlađeg vršnjaka, dok druga dvojica osumnjičenih B. L. (13) i D. P. (13), nijesu kažnjeni, kao neodgovorni za svoje postupke.

Dvojica privedenih dječaka, nakon saslušanja, u pratnji policije odvedeni su i smješteni u Centar za djecu i mlade “Ljubović”, gdje će biti smješteni do okončanja pripremnog postupka. Kako nezvanično saznajemo, dječaci su se u policijskoj stanici smijali inspektorima i plazili im jezike.

Službenici filijale za suzbijanje maloljetničke delinkvencije PJ Podgorica podnijeli su protiv dvojice učenika OŠ “Vuk Karadžić” N.B. (15) i F.K. (14) još dvije prekršajne prijave, zbog sumnje da su zapalili državnu zastavu na školskoj zgradi, kao i za nasilje nad dvojicom dječaka, koje su prije nekoliko mjeseci, takođe, napali na Zabjelu.

Prema Krivičnom zakoniku za maloljetnike koji imaju od 14 do 16 godina kao kazna za počinjena krivična djela su predviđene vaspitne mjere koje mogu biti disciplinske,kao što je ukor i upućivanje u vaspitni centar za maloljetnike, mjere pojačanog nadzora roditelja, uvojioca ili staraoca, ili upućivanje u vaspitnu ustanovu ili u vaspitno-popravni dom.

Banda poznata Zabjelčanima

Dječaci koji su napali I.V., po riječima nekoliko stanovnika Zabjela, veoma su problematični, a N.B. je predvodnik te maloljetničke bande, koja ga bespogovorno sluša.

“Ne biste vjerovali, tako malo godina, a toliko su drski. Svi roditelji ovdje strepe za svoju djecu, jer oni napadaju koga stignu, bez ikakvog razloga”, rekao je jedan prolaznik.

Drugi sagovornik “Vijesti” rekao je da je na Zabjelu uvijek bilo najbitnije da budeš mangup, a ako nijesi onda si budala, te da je takvo ponašanje, nažalost, vremenom postalo normalno.

“Vijestima” je izvor iz policije kazao da je otac jednog od agresivnih dječaka, odnosno predvodnika grupe nasilnika takođe, sklon incidentima te da je nedavno izazvao fizički sukob sa policajcem.

Gajević: Nijesmo nadležni

U Ministarstvu prosvjete navode da ta institucija nema nikakvih nadležnosti u slučajevima kada se tako nešto dogodi van škole i u toku raspusta.

“Ministarstvo nema nikakvih ingerencija ukoliko se incident ne desi u školi i školskom dvorištu, a i za vrijeme školskih raspusta.

Zakonski propisi iz naše oblasti ne prepoznaju taj slučaj”, rekla je portparolka tog ministarstva Vesna Gajević.

Bonus video: