Otpad sa primorja ponovo na tuđim deponijama

Nakon što je zatvorena Lovanja, i time metropola turizma ostala bez mjesta za odvoz i deponovanje otpada, započele su “prave muke”
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2012. 19:25h

Odlaganje otpada, po svemu sudeći, i naredne sezone biće najbolnija tačka za četiri primorske opštine - Budvu, Kotor, Tivat i Herceg Novi, jer još nije postignut dogovor o lokaciji na kojoj bi mogla biti izgrađena sanitarna deponija i time napokon ti gradovi “mirne duše” dočekali ljeto.

Ovako, dok je još neizvjesno postizanje dogovora oko lokaliteta Trešanjski mlin, protiv kojeg su mještani, a i lokalna uprava Kotora, Budva će, po svemu sudeći, i narednu, petu po redu sezonu, dočekati bez riješog pitanja tretmana i odlaganja čvrstog otpada.

Nakon što je zatvorena Lovanja, i time metropola turizma ostala bez mjesta za odvoz i deponovanje otpada, započele su “prave muke” za lokalno Komunalno preduzeće. Činjenica da se tokom špica ljeta dnevno iz grada odvozi oko 200 tona čvrstog otpada na deponijama udaljenim gotovo sto kilometara, dovoljno ukazaje na probleme sa kojima se suočavaju budvanski komunalci.

“Slažemo se da je pitanje organizovanja i obavljanja poslova upravljanja komunalnim otpadom, posebno u dijelu njegovog adekvatnog odlaganja, veoma važno, ne samo za opštinu Budva, već i za ostale opštine u Crnoj Gori, a posebno za opštine Crnogorskog primorja. Na sreću, izgradnja regionalne sanitarne deponije u Baru se odvija u okviru predviđene dinamike, tako da je realno očekivati da će prve tone otpada prikupljenog sa područja opština Bar i Ulicnj biti odložene na ovoj deponiji prije početka naredne turističke sezone”, navodi se u odgovoru Ministarstva održivog razvoja i turizma dostavljenom „Vijestima”.

Otpad na Buljarici

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je, saglasno strateškom master planu za rješavanje pitanja obrade otpada sakupljenog sa područja opština Budva, Kotor i Tivat i eventualno Herceg Novi, predviđena izgradnja regionalnog centra za obradu otpada, u okviru koga će biti izgrađena i sanitarna deponija.

“Kako navedene opštine nijesu mogle da postignu dogovor oko lokacije za izgradnju tog centra, Vlada je krajem 2007. godine donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa, čime je praktično preuzela na sebe odgovornost pripreme potrebne dokumentacije, izgradnje i upravljanja centrom za obradu otpada za ove opštine. Nažalost, iako su opštine iskazale saglasnost na ovu odluku, pojavio se problem lokacije za koju je, shodno prethodno urađenim studijama mogućih lokacija, ocijenjeno da je najpogodnija za izgradnju ove vrste infrastrukturnog projekta. Radi se o lokaciji Kite, u blizini Trešanjskog mlina, što je izazvalo otpor jednog broja građana Grblja, a kasnije i same Opštine Kotor. Za ovu lokaciju je, pored obezbijeđenih kreditnih sredstava od Evropske investicione banke, urađen veliki dio neophodne tehničke dokumentacije”, ističu iz ministarstva.

Nakon što je zatvorena Lovanja, i time metropola turizma ostala bez mjesta za odvoz i deponovanje otpada, započele su “prave muke”

Nova lokacija za obradu otpada?

Nažalost, kako dodaju, nije moguće nastaviti sa planiranim aktivnostima dok se ne obezbijede prostorno-planske pretpostavke, za šta je nadležna Opština Kotor.

“Takođe, postoje najave Opštine Kotor da će biti određena nova lokacija za izgradnju ovog centra za obradu otpada. U ovom trenutku prepoznaju se dvije opcije za izlaz iz situacije - prva, da Opština Kotor završetkom izrade prostorno-urbanističkog plana definiše namjenu prostora u blizini Trešanjskog mlina za izgradnju centra za obradu otpada, i druga da opštine Kotor, Budva i Tivat dostave nadležnom ministarstvu ili Vladi akt o spremnosti da samostalno odrede novu lokaciju i realizuju cjelokupni projekat. U prvom slučaju biće potrebno da se uradi novi elaborat procjene uticaja na životnu sredinu (jer je istekao, zakonom utvrđeni, rok važenja saglasnosti na postojeći elaborat procjene uticaja na životnu sredinu) i da se, shodno dobijenim urbanističko-tehničkim uslovima i saglasnostima, završe aktivnosti na izradi i reviziji glavnog projekta. Nakon toga bi mogao da se pripremi i objavi tender za izbor izvođača radova. U drugom slučaju, ukoliko navedene opštine budu uputile ovakav akt, Vlada će donijeti odluku o stavljanju van snage Odluke o utvrđivanju javnog interesa, čime opštine preuzimaju na sebe obavezu da završe sve potrebne poslove na pripremi i izgradnji regionalnog centra za obradu otpada”, naglašavaju iz ministarstva.

Budva bi do početka naredne sezone mogla riješiti problem odlaganja otpada

Direktor Komunalnog preduzeća Đorđe Medin nije optimista da bi Budva do početka naredne sezone mogla riješiti problem odlaganja otpada, ali navodi i da ga “koliko- toliko” ohrabruje i raduje najava, kako ministra Predraga Sekulića, tako i premijera Igora Lukšića na sastanku ljetos u Petrovcu.

“Malo me raduje to da je poslije niza godina negativnog mišljenja o spalionici komunalnog otpada to izmijenjeno i da se taj sistem i tehnologija deponovanja jednostavno prihvata kao neka budućnost i značajan korak ispred postojeće sanitarne deponije- navodi on.

Budva, dodao je, sa nestrpljenjem očekuje dalji razvoj događaja na izgradnji sanitarne deponije za Bar i Ulcinj

Budva, dodao je, sa nestrpljenjem očekuje dalji razvoj događaja na izgradnji sanitarne deponije za Bar i Ulcinj.

“Jer su malo odškrinuta vrata da se eventualno u nekoj krajnoj vatrijanti i Budva prikloni toj regiji. To je nama dosta blizu i mislim da bi zahvaljujući Baru za jedan period, dok se ne snađemo, odnosno to trajno ne riješimo, mogli da ’ugasimo ovaj požar i budemo bez ogromnih troškova deponovanja komunalnog otpada”, zaključuje Medin.

Budvi rješenje spalionica

Kao jedno od rješenja odlaganja i tretmana čvrstog otpada već nekoliko godina Budva vidi u izgradnji postrojenja za termičku obradu smeća, poznatijeg kao spalionica na Brajićima iznad Budve.

Ipak, osim novca, potrebno je više od 30 miliona eura, a Budva treba, prije svega, da u ekonomsku i ekološku isplativnost tog projekta ubijedi građane i državu. Protiv izgradnje je svoj stav odvano iznijela NVO „Građanska inicijativa“, dok resorno ministartsvo upozorava da se moraju stvoriti sve „neophodne pretpostavke“. “Što se tiče ideje o izgradnji spalionice na Brajićima, stav ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine je od početka jasan.

Galerija

Bonus video: