LGBT osobe u CG su diskriminisane na svakom koraku

Najpotrebnije je mijenjati stereotipe i naš odnos prema toj populaciji, rekao je Baković
96 pregleda 0 komentar(a)
cimbaljevic zdravko, Foto: Luka Zeković
cimbaljevic zdravko, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.02.2012. 16:13h

Mali broj pritužbi Ombudsmanu, policiji i tužilaštvu za diskriminaciju LGBT osoba ne znači da ona ne postoji, niti da je stanje idealno, jer su pripadnici seksualnih manjina i dalje diskriminisani “na svakom koraku”.

Na konferenciji o položaju pripadnika LGBT populacije koje je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa misijom Savjeta Evrope (SE) u Crnoj Gori ocijenjeno je da to što su se kao osobe javno deklarisale kao pripadnici seksualnih manjina dovoljno govori o njihovom položaju.

Baković je rekao da je vjera u institucije ključna kako bi se građani ohrabrili u obraćanju nadležnim organima

On je kazao i da prema izvještajima SE Crna Gora nije specifična u odnosu na druge zemlje regiona.

Sjetite se Dinoše

Baković je rekao da je vjera u institucije ključna kako bi se građani ohrabrili u obraćanju nadležnim organima.

„Najpotrebnije je mijenjati stereotipe i naš odnos prema toj populaciji. Ipak stvari su se bitno promijenile u zemlji, i o problemima LGBT populacije se otvoreno razgovara i više nema tabu tema, ništa se ne stavlja pod tepih“, kazao je on.

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević istakao je odnos bivšeg ministra za ljudska I manjinska prava Ferhata Dinoše prema LGBT tematici, nerazumljivo Vladino favorizovanje NVO “Pravda na Balkanu”, nedjelotvornost antidiskriminacionog zakona, ali I rad dijela pravosudnih organa.

On je dodao da očekuje da se u prvom kvartalu ove godine imenuje novi Ministar za ljudska i manjinska prava.

“LGBT Forum Progres već je imao nezvanične kontakte sa predloženim kandidatom i možemo reći da se radi o osobi koja će bez obzira na partijske stavove i lične doživljaje biti posvećena zaštiti svih ljudskih prava I evropskoj misiji vlade”, poručio je Cimbaljević.

Bonus video: