Ponašanje tužioca u slučaju "Luka Bar" može koštati državu više stotina hiljada

Nakon skoro četiri godine čitav slučaj pod velikim znakom pitanja, jer se optuženima na teret stavljaju nepostojeća krivična djela
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2012. 12:53h

Ponašanje tužioca u sudskom postupku poznatijem kao “Luka Bar”, koji je bio jedan od najvećih iz oblasti privrednog kriminala, može koštati državu ogromnih troškova, jer djela za koja se terete optuženi više ne postoje, tvrde njihovi advokati.

Kako prenose Večernje novosti, advokati upozoravaju da bi zbog tog slučaja država Crna Gora morala da se pripremi za isplatu više stotina hiljada eura okrivljenima.

“Kako se optuženi terete za krivična djela koja trenutno ne postoje, tako je realno i očekivati da će na kraju sudskog postupka optuženi biti oslobođeni, a država će morati da plati vrijeme koje su proveli u pritvoru”, dodali su advokati.Jedan od advokata, Dušan Lukšić, koji zastupa bivšeg izvršnog direktora Luke Bar, Miodraga Gvozdenovića, podsjetio je da je njegov klijent zajedno sa još četiri osobe uhapšen 2. oktobra 2008. godine, kada je ujedno postupak pokrenut za ukupno 11 osoba.

Sudski postupak pokrenulo je crnogorsko tužilaštvo na čelu sa prvom specijalnom tužiteljkom Stojankom Radović.List piše da je nakon skoro četiri godine čitav slučaj pod velikim znakom pitanja, jer se optuženima na teret stavljaju nepostojeća krivična djela, odnosno ona koja su izbrisana iz Krivičnog zakonika.Advokati podsjećaju da, bez namjere da se bave postupkom, prema nalazima instituta revizora i računovođa, nema štete za Luku Bar i Poresku upravu (PU), koji su nominalno oštećeni.

Advokati podsjećaju da, bez namjere da se bave postupkom, prema nalazima instituta revizora i računovođa, nema štete za Luku Bar i Poresku upravu

“Kolika je krivica optuženih u ovom slučaju možda najbolje govori podatak da Luka Bar nikada nije precizirala štetu, dok se PU i ne pojavljuje u ovom sudskom postupku”, kazali su advokati optuženih.Gvozdenoviću je na teret stavljeno čak pet krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja. Nakon upornih predloga odbrane, optuženima je nakon više od 18 mjeseci ukinut pritvor i od tada se brane sa slobode.

“Suđenje optuženima započelo je pred vijećem bivšeg specijalnog sudije podgoričkog Višeg suda Slavke Vukčević, koja je javnosti poznata po nizu grešaka napravljenih u najmanje dva velika sudska postupka u kojima je predsjedavala, a među njima je i postupak za ubistvo visokog policijskog funkcionera, Slavoljuba Šćekića”, navodi se u tekstu.Vukčević i njeno vijeće saslušali su sve optužene tri puta. Nakon što su četvrti put pred iznijeli svoju odbranu, počelo je saslušavanje svjedoka kojih je bilo više od 150. Čitav postupak je išao kako treba do momenta kada dolazi po promjene Krivičnog zakonika.

Suđenje optuženima započelo je pred vijećem bivšeg specijalnog sudije podgoričkog Višeg suda Slavke Vukčević, koja je javnosti poznata po nizu grešaka napravljenih u najmanje dva velika sudska postupka u kojima je predsjedavala

“U međuvremenu je promenjen Krivični zakonik, odnosno izbrisano je krivično delo koje se mom klijentu stavlja na teret. Da stvar bude još komplikovanija, dolazi do promjene vijeća, pa se predmet dodeljuje novom sudiji, Biljani Uskoković, a onda postupak počinje iznova. Saslušavaju se detaljno optuženi, peti put za četiri godine, a onda se saslušavaju ponovo i svi svedoci”, rekao je Lukšić.Prema njegovim riječima, u ovom trenutku jedino pravično rešenje je, s obzirom da je došlo do promjene Krivičnog zakonika, da tužilac odustane od krivičnog gonjenja ili da eventualno krivično djelo prekvalifikuje.“Pitanje je šta bi tužilac i mogao da promijeni, osim da odustane od krivičnog gonjenja protiv svih optuženih. U ovom trenutku prekvalifikovanje krivičnog djela je komplikovano, zato jer se primjenom istog principa optuženima ne može suditi za krivično djelo koje u vreme izvršenja nije postojalo u crnogorskom Krivičnom zakoniku”, objasnio je Lukšić.

Luka Bar

Takvo ponašanje tužioca, saglasni su svi advokati optuženih, može koštati državu ogromnih troškova.

Galerija

Bonus video: