Kapela na Svetom Stefanu u upotrebi

I dok su mještani uvijek upozoravali da se kapela mora završiti, pare su uvijek odlazile na „neku drugu stranu“
299 pregleda 0 komentar(a)
kapela Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
kapela Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.01.2012. 19:21h

Nakon gotovo pune decenije aktuelna opštinska vlast stavila je tačku na jedan od glavnih komunalnih problema na koji su ukazivali mještani Svetog Stefana, Miločera i Pržna - nedostatak kapele.

Simboličnim uručenjem ključeva, načelnik za investicije Cvetko Pajković predao je na upotrebu taj komunalni objekat direktoru gradskog JP „Pogrebne uslug” Božidaru Miloviću.

Priču o kapeli na Svetom Stefanu, pored manastira Praskvica, njenoj gradnji koja je više podsjećala na onu narodnu “Gradnja Skadra na Bojani“, započela je još bivša opštinska vlast prosrpskih partija i LSCG, koja je još davne 2003. postavila kamen-temeljac. Uslijedila je gradnja, a ujedno i smjena vlasti 2005, kada na čelo metropole turizma dolazi koalicija DPS – SDP. I dok su mještani uvijek upozoravali da se kapela mora završiti, pare su uvijek odlazile na „neku drugu stranu“, a nekoliko hiljada eura, koliko je bilo dovoljno da se potpuno završeni objekat stavi u funkciju, uvijek su nedostajale.

Ono što je obećao gradonačelnik Lazar Rađenović je i uradio - kapela je početkom ove godine u potpunosti završena, urađeni su sitni zanatski radovi i objekat je predat javnom preduzeću na gazdovanje.

I dok su mještani uvijek upozoravali da se kapela mora završiti, pare su uvijek odlazile na „neku drugu stranu“

“Objekat je opština započela još 2004. godine i uspjeli smo da ga završimo, kao što smo rekli, krajem prošle godine, tačnije 30. decembra. Kapela je površine 270 kvadrata, u prizemlju su dvije velike prostorije i četiri pomoćne, a na spratu su dvije kancelarije. Ova investicija je Opštinu koštala155.000 eura, kao takva je predata na upravljanje našem preduzeću ‘Pogrebno‘”, kazao je Pajković, koji se juče uvjerio na licu mjesta da je kapela u potpunosti završena.

Objekat spreman za upotrebu

Da građani tog dijela budvanske opštine više neće morati da koriste usluge kapele u Budvi ili Petrovcu potvrdio je i direktor Milović, navodeći da je kapela u potpunosti opremljena, te da je kao takva u funkciji.

“Objekat je spreman za upotrebu. Preuzeli smo objekat početkom ove godine, opremili ga i moguće ga je odmah koristiti. Ono što je važno istaći da za ove usluge koje pruža javno preduzeće građani u slučaju potrebe više neće morati da dolaze u Budvu. Sve će moći ovdje, pozivom na telefon koji je mobilan 24 sata”, kazao je Milović.

Sa problemom nepostojanja kapela, Budva se bukvalno suočavala decenijama unazad, sve do 2005. kada je napokon osposobljena građevina pored crkve Sveta Petka na zaobilaznici.

Takođe, i izgradnju ove kapele pratile su brojne kontroverze, jer je građevina bila skoro gotova još prije deceniju, ali zbog neriješenih imovinskih pitanja, pošto je zemlja u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske, do dolaska nove vlasti DPS-SDP taj problem nije mogao biti riješen. Tek nakon dogovora čelnih ljudi Mitropolije i Opštine kapela je završena i stavljena u funkciju.

Bonus video: