Iz "Oboda" poručili: Radnici ne žive od kulture

Radnici zahtijevaju razgovore sa Vladom kao većinskim vlasnikom i hitno pokretanje proizvodnje u nekim fabrikama tog preduzeća
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2012. 03:28h

Predstavnici sindikata i manjinskih akcionara „Oboda“ poručili su Vladi da neće prihvatiti pokretanje predstečajnog postupka, koji je pokrenut zbog vraćanja duga Elektroprivredi Crne Gore u visini od 121.000, jer, kako kažu, „ne snose nikavu odgovornost za čitavu situaciju u kojoj se to preduzeće našlo“.

“Kao prvo, vidi se da taj dug ’Oboda’ nije veliki u odnosu na desetine miliona koje se daju KAP-u, kao subvencije. Zato radnici, kao manjinski akcionari i vlasnici kapitala, neće prihvatiti prinudni stečaj i likvidaciju, koju je pokrenula Vlada”, poručio je predsjednik sindikata Vojo Vujović.

On je kazao da, umjesto stečaja, radnici zahtijevaju razgovore sa Vladom kao većinskim vlasnikom i hitno pokretanje proizvodnje u nekim fabrikama tog preduzeća.

“Tražimo da se odmah pokrene proizvodnja u fabrici hladnjaka i svjetiljki, što bi pokrenulo reprolanac i aktiviranje fabrika u Beranama i Plavu, kaoIz "Oboda" poručuju: Radnici ne žive od kulture i nekih cetinjskih preduzeća i uposlilo zanačajan broj radnika. Istovremeno tražimo da se gornji kompleks ’Oboda’ proglasi bescarinskom zonom, kako bi bio raspisan tender za idejno rješenje međunarodnog sajma, koji je kao ideja odavno prezentiran od Saveza samostalnih sindikata Crne Gore”, kazao je Vujović.

Ne živi se od kulture

On je rekao da radnici poručuju da je takav vid reorganizacije i stečaja jedino moguć i prihvatljiv za njih.

“Tražimo da se na taj način vrate radnici sa biroa, koji se tamo nalaze od 2005. i koji primaju od 30 do 90 eura, i koji su svakog dana prinuđeni da putuju iz svog grada i traže posao”, kazao je Vujović.

On je rekao da radnici podržavaju projekat Marine Abramović da se prostor ’Gornjeg Oboda’ iskoristi i u kulturne svrhe, ali poručuju da je to projekat koji zahtijeva više vremena i novca i da radnici ne mogu živjeti od kulture. Vujović je podsjetio da su sa svim tim problemima upoznali premijera i predsjednika Skupštine, Igor Lukšića i Ranka Krivokapića prije tri mjeseca, ali da do danas nijesu dobili nikakav odgovor.

On je rekao da radnici podržavaju projekat Marine Abramović da se prostor ’Gornjeg Oboda’ iskoristi i u kulturne svrhe.

“Ukoliko se ne odgovori na ove naše zahtjeve, organizovaćemo bivše radnike i manjinske akcionare, kao i njihove porodice ispred fabrike i krenuti u proteste ispred Vlade Crne Gore”, poručio je Vojo Vujović.

Ratka i dalje u kancelariji

Među zahtjevima sindikata našao se još neriješen stambeni problem Ratke Vujović, koja već dvije godine sa svojom djecom živi u kancelariji direktora u ’Donjem Obodu’. “Podsjećam da je od više institucija, među kojima i Ministarstva kulture, kao i od gradonačelnika, bilo obećano da će se uključiti u problem i pomoći da se Ratki kupi plac, nakon čega bi sindikat obezbijedio novac za montažnu kuću. Od toga i dalje nema ništa”, kazao je Vujović. On je još jednom podsjetio i da je programom Vlade iz 2008, kada je oko 1.200 radnika “Oboda” sporazumno i uz otpremnine raskinulo radni odnos, predviđeno da ti radnici dobiju priliku za novo zapošljavanje, ali do danas im niko nije ponudio da rade.

Galerija

Bonus video: