Podrška za izmjenu zakona o zabrani pušenja: Veći porez za pušačke kafiće

"Smatram da zatvaranje lokala nije posljedica poštovanja zakona već ekonomske krize", kaže Žarković
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 09:58h

Iz Društva za borbu protiv raka podržavaju predlog ugostitelja da se Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je stupio na snagu prije samo pola godine, mijenja.

Sekretar Društva Domagoj Žarković kazao je da nije saglasan sa stavom ministra zdravlja dr Miodragom Radunovićem - da je zakon "odličan".

Žarković smatra da je zakon "dobar", ali da nijedan propis nije zlatno pravilo, već mora biti podložan promjenama kada se za to steknu uslovi.

Podršku eventualnim izmjenama, Žarković objašnjava da je riječ o "doprinosu da se riješi problem pušenja u ugostiteljskim objekatima"

Podršku eventualnim izmjenama, Žarković objašnjava da je riječ o "doprinosu da se riješi problem pušenja u ugostiteljskim objekatima".

"Po zakonu iz 2004. nije bila obaveza odvajanja dviju zona čvrstim materijalom, što smo već naveli da je bio jedan od nedostataka i problema prilikom njegove primjene. Takođe, uz odvajanje bi trebalo na pravilan način riješiti i ventilaciju za odvođenje duvanskog dima", predložio je Žarković.

On je dodao da je Društvo saglasno sa izjavom ministra koji je rekao da treba dopuniti istraživanje "u koje nijesu sigurni", i provjeriti obim posla, broj zaposlenih i ispunjavanje obaveza ugostitelja prema državi.

Od 1. januara zatvorena četiri lokala

Prema rezultatima istraživanja, više od 90 odsto ugostitelja vjeruje da je pretrpjelo finansijske gubitke zbog uvođenja zabrane pušenja.

"Rezultati istraživanja ugositetlja su pokazali da je zabrana pušenja negativno uticala na njihov promet, što se ne slaže sa sljedećom konstatacijom: u krugu od 100 metara u strogom centra Podgorice sigurno nije zbog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizdova zatvoren veliki broj objekata brze hrane, picerija, pekara i prehrambenih objekata", kazao je on.

Prema njegovim riječima, tokom jeseni zatvoreno je desetak takvih objekata, a samo od 1. januara zatvorena su četiri.

Iz Turističke inspekcije su saopštili da su 2011. izdali 173 prekršajna naloga, u ukupnom iznosu od 23.930 eura

On je podsjetio da se čak 95 odsto umrlih od kancera pluća u Crnoj Gori, a to je oko 300 osoba godišnje, povezuje sa posljedicama pušenja, kao i veliki broj ostalih obolijevanja od raka, srčanih i kardiovaskularnih bolesti.

Naplatili 23.000 eura

Iz Turističke inspekcije su saopštili da su 2011. izdali 173 prekršajna naloga, u ukupnom iznosu od 23.930 eura.

"Za pravna lica izdato je 17.000, za odgovorna lica u pravnom licu naplaćeno je 1.020, preduzetnici su platili 3.450, a fizička lica 2.460 eura", kazala je glavna inspektorka Svetlana Šljivančanin.

Ona je dodala da je pored sankcionisanja prekršajnim nalogom, inspekcija podnijela i 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Dok su iz Turističke inspekcije bili "popustljivi" prema ugostiteljima, iz Ministarstva zdravlja, koje je bilo predlagač Zakona, više puta su saopštili da će istrajati u njegovoj primjeni.

Galerija

Bonus video: