Danilovgradskom Centru za kulturu 856 eura, koliko je i tražio

OSTVARENO ILI NE: Opština Danilovgrad prema podacima sa sajta ulaže mnogo u kulturu, u 2011. dato blizu 50.000 eura, ali ne preko javne ustanove zadužene za tu oblast
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 18:00h

Kad bi se sve kulturne aktivnosti pobrojane na zvaničnom sajtu Opštine Danilovgrad, u dijelu “kultura” realizovale, ovaj grad slovio bi za kulturni centar naše države.

Nažalost, stanje kulture u gradu je zabrinjavajuće, a koliko opštinska vlast vodi računa o kulturnom životu sugrađana najbolje pokazuje podatak da je za programske aktivnosti Centra za kulturu prošle godine iz opštinske kase izdvojeno svega 856,58 eura.

Iz službe za finansije Opštine u odgovoru koji je potpisala Jovanka Popović sekretar Sekretarijata za privredu i finansije, navodi se da je taj iznos uplaćen shodno zahtjevima Centra za kulturu, te da samo jedan zahtjev nije odobren.

“Po jednom zahtjevu nijesu odobrena sredstva, jer se on ne može tretirati kao programska aktivnost, pošto se odnosi na štampanje knjige fizičkog lica, pa je zahtjev mogao biti upućen kao zahtjev za sponzorstvo“, navodi se u odgovoru.

Za kulturno-sportski sadržaj izdvojeno 48.024,13 eura?

Uz ovaj odgovor stiglo je i pojašnjenje da je iz budžeta Opštine za programske aktivnosti „kulturno-sportskog sadržaja“, pored iznosa uplaćenog Centru za kulturu, izdvojeno 48.024,13 eura.

Oni, međutim, nijesu precizirali na koji način se realizuju kulturne aktivnosti bez učešća Centra za kulturu, kao ni zbog čega i te aktivnosti nije organizovala ova ustanova.

Uprkost tome što Centar nije učestvovao u realizaciji aktivnosti za koje je Opština izdvojila skoro 50.000 eura, na zvaničnom sajtu Opštine navodi se da je “najveći dio kulturnih aktivnosti vezan za Centar za kulturu”.

Kada je posljednji put održana književna manifestacija “Obala pjesnika”?

Prema podacima sa sajta, u najznačajnije projekte radne jedinice prikazivačko-scenske djelatnosti ubrajaju se književne manifestacije, festivali, promocija knjiga, književne večeri, tribine i predavanja, dokumentarne večeri, pozorišne predstave za djecu i odrasle, koncerti i zabavno-artistički program, a posebno je istaknuta književna manifestacija “Obala pjesnika”, na kojoj su učestvovali “renomirani književnici iz Crne Gore i Jugoslavije”, tradicionalna kulturno-zabavna i sportsko-rekreativna manifestacija “Rijekom Zetom“, dječji poetski festival “Kraj zelene Zete”.

Na sajtu se navodi i da Bioskop “Zeta” radi u okviru Centra za kulturu, da je osnovan 1947. godine i prikazuje filmove raznih žanrova najaktuelnijih filmskih ostvarenja domaće i strane produkcije.

Najveći dio ovih aktivnosti Centar za kulturu ne ostvaruje, to nije bio dovoljan razlog da potpredsjednik Opštine Danilovgrad u čijoj je nadležnosti kultura Vidoje Pavićević, “Vijestima” odgovori na pitanja poslata mejlom - koje je od programskih aktivnosti pobrojanih na sajtu, Centar za kulturu ostvario u 2011.

  • Na koji je način ova ustanova učestvovala u organizaciji manifestacije “Rijekom Zetom”?
  • Da li je kao potpredsjednik Opštine u čijoj je nadležnosti između ostalog i kultura planirao preduzeti mjere koje bi dovele do realizovanja određenih aktivnosti iz oblasti kulture?
  • Ako jeste, koje su to mjere i o kojim se aktivnostima konkretno radi?
  • Kada je posljednji put održana književna manifestacija “Obala pjesnika” i kada je u bioskopu “Zeta” posljednji put prikazan film?

Galerija

Bonus video: