U Crnoj Gori nema lažnog analgina u apotekama

Iz Agencije su, ipak, upozorili građane da strogo povedu računa prilikom kupovine ljekova, te da, ukoliko bi primijetili sporni lijek, o tome obavijeste Agenciju
100 pregleda 0 komentar(a)
Apoteka, Foto: Boris Pejović
Apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.01.2012. 09:01h

Falsifikovanog lijeka pod nazivom „analginum“ proizvođača Replek Farm, koji se pojavio u slobodnoj prodaji u Srbiji, nema u crnogorskim apotekama, kazali su iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore.

Kompanija “Alkaloid” Skoplje koja proizvodi “analgin” upozorila je prekjuče građane u Srbiji da pomenuti falsifikovani lijek nema dozvolu Agencije za promet na tržištu, kao ni sertifikat o ispravnosti, te se stoga u apotekama prodaje na „na crno“.

Oni su građane upozorili da prilikom kupovine lijeka “analgin”, 10x500mg, Alkaloid AD Skopje, provjere da li je u pitanju originalni ili falsifikovani lijek “analginum”.

Zamjenik direktora crnogorske Agencije Majda Zaimović Šahman kazala je “Vijestima” da Agencija, kao ni Ministarstvo zdravlja, nijesu obaviješteni o mogućem prometu tog falsifikovanog lijeka na crnogorskom tržištu.

"Kompanija “Alkaloid” Skoplje, ni veledrogerije još nas nijesu upozorile da bi se takav lijek mogao naći na našem tržištu. Takođe, do sada nijesmo dobili ni prijave građana o tome", kazala je Šahman Zaimović.

Ona je dodala da je Agencija upoznata o tome da se “falsifikovan lijek, koji je bez dozvole uvezen sa Kosova, našao na srbijanskom i bosanskom tržištu, ali da lijek tog proizvođača u Agenciji nije registrovan, niti je tražena dozvola za to”.

"U crnogorskim apotekama ne bi se mogao naći ni putem interventnog uvoza. Ako bi se i pojavio na našem tržištu, to bi bilo zahvaljujući nelegalnim načinima uvoza", objasnila je Šahman Zaimović.

Ona je naglasila da je originalni lijek “analgin” Alkaloid Skoplje registrovan u Agenciji, te da ima dozvolu za promet na crnogorskom tržištu.

Iz Agencije su, ipak, upozorili građane da strogo povedu računa prilikom kupovine ljekova, te da, ukoliko bi primijetili sporni lijek, o tome obavijeste Agenciju.

Takođe, iz te ustanove najavili su, u saradnji sa Zdravstveno- sanitarnom inspekcijom, pojačanu kontrolu apoteka.

Iz kompanije “Alkaloid” uputili su potrošače da lijek mogu prepoznati i po tome što se prodaje bez kutije i uputstva za upotrebu.

S obzirom na to da je “analginum” nelegalan lijek, nepoznatog porijekla, njegova upotreba može biti opasna po zdravlje građana.

Bonus video: