U Domovima zdravlja redovne krađe, dešavaju se i tuče pacijenata

Kamere nedavno zabilježile zastrašujući prizor iza Doma zdravlja u Bloku V, gdje napasnik pokušava da prolaznici otme tašnu i pritom je baca i vuče po pločniku
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 01:28h

Krađa tehničke opreme ili ličnih stvari ljekara i medicinskog osoblja, džeparenje pacijenata, uništavanje inventara..., pa na kraju i međusobni fizički obračuni pacijenata, kao i sa zaposlenima, situacije su koje bilježe sigurnosne kamere Doma zdravlja Podgorica.

Kamere koje se nalaze u svim ambulantama te zdravstvene ustanove, nedavno su zabilježile zastrašujući prizor iza Doma zdravlja u Bloku V, gdje napasnik pokušava da prolaznici otme tašnu.

Održavanje i čuvanje objekata Doma zdravlja trebalo bi prepustiti specijalizovanim firmama, kaže Kavarić

Isti sigurnosni uređaji bili su svjedoci i brutalne tuče između dva pacijenta u čekaonici ambulante na Koniku, kojima je pesničenje bilo jedini način da se “dogovore” koji od njih bi trebalo prvi da se pregleda.

Na meti kompjuteri i oprema

Da su takvi incidenti nerijetki u Domu zdravlja, potvrdio je “Vijestima” direktor te ustanove Nebojša Kavarić.

On je istakao da su bezbjednosne kamere, koje su instalirane u svih deset objekata Doma zdravlja, postavljene isključivo u interesu bezbjednosti i zaštite građana.

"Posljednjih godina domovi zdravlja i bolnice postali su interesantni za kradljivce. Uglavnom kradu lične stvari, ali ne samo pacijenata, već i medicinskog osoblja. Na meti su im i kompjuteri i druga medicinska oprema", kazao je Kavarić.

Direktor uvjerava da prava na privatnost pacijenata i zaposlenih u Domu zdravlja time ni na koji način nijesu povrijeđena.

"Sigurnosne kamere postavljene su isključivo u javnim prostorijama - čekaonicama, hodnicima, iznad ulaznih vrata, a prate i okolinu oko ambulanti.

Pacijenti nema potrebe da brinu da bi se one mogle naći u bilo kojoj ordinaciji, injekcionim odjeljenjima, laboratorijama ili ultrazvučnim kabinetima",tvrdi Kavarić.

I tokom pregleda se krade

On je istakao i da kutija za primjedbe i sugestije pacijenata nijesu predmet snimanja tih kamera i poručio građanima da im se na taj način slobodno obrate.

S obzirom na to da kroz Dom zdravlja dnevno prođe oko pet hiljada građana, kako je dodao, za očekivati je da se povremeno dogode određeni incidenti, koji se u najvećem broju slučajeva riješavaju u saradnji sa nadležnim organima.

"Bilo je slučajeva i da doktoru tokom pregleda nestanu lične stvari, da nesavjesni građani namjerno uništavaju mobilijar u ambulantama, pokušavaju da ukradu opremu, dok se, barem u našoj ustanovi, za ljekovima i ostalim medicinskim sredstvima rjeđe poseže.

Takođe, zabilježe se i fizički i verbalni sukobi građana", prenio je iskustva Kavarić.

U pripremi elaborat

Dom zdravlja uz tehnički nadzor obezbjeđuje i Služba zaštite od desetak zaposlenih, koji objekte obilaze i tokom noći, a po potrebi intervenišu.

Kavarić smatra da bi zbog velike frekvencije ljudi u ustanovi obezbjeđenje moralo biti organizovanije, te je stoga u pripremi elaborat o bezbjednosti.

"Održavanje i čuvanje objekata Doma zdravlja trebalo bi prepustiti specijalizovanim firmama za to, koje imaju stručno obučen kadar. Naša namjera je da se takvo obezbjeđenje uskoro brine o sigurnosti pacijenata i zaposlenih u Domu zdravlja", kazao je Kavarić.

Galerija

Bonus video: