GA: Kazne za nepoštovanje Zakona o saobraćaju previsoke

Građanska alijansa GA smatra da su predložene sankcije izrazito visoke i da ne odgovaraju trenutnoj socio-ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori
0 komentar(a)
saobraćaj, Rožaje, Foto: Aida Sadiković
saobraćaj, Rožaje, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 29.01.2012. 11:23h

Građanska alijansa GA uputila je poslanicima crnogorskog Parlamenta sugestije na Prijedlog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

GA je saglasna da je bezbjednost saobraćaja ozbiljan problem u Crnoj Gori, koji treba rješavati, ali metoda nikako nije isključivo uvođenja drastičnih sankcija, već se ovom problemu treba pristupiti korišćenjem više različitih metoda.

Građanska alijansa GA smatra da su predložene sankcije izrazito visoke i da ne odgovaraju trenutnoj socio-ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori.

“Zbog toga smatramo da treba razmisliti ipak o umanjivanju predloženih sankcija. Ukoliko visina sankcija ostane kao što je predloženo može se doći u situaciju da veliki broj građana neće biti u mogućnosti da plati kaznu što bi proizvelo druge probleme. Mišljenja smo da bi niže sankcije tj. one koje su usklađene sa trenutnom socio – ekonomskom situacijom, uz uvođenje drugih mjera, doprinijele preventivnom djelovanju po bezbjednost saobraćaja. Kako ne bi došli u situaciju da mijenjamo Zakon, mislimo da visine kazne treba vezati i određivati u odnosu na visinu prosječnog ličnog dohotka na početku godine”, ocijenjeno je iz GA.

Nedostaju ograničenja

Ponuđeno rješenje u članu 11. Prijedloga Zakona o bezbjednosti saobraćaja glasi:

"Saobraćaj na javnom putu može se ograničiti ili zabraniti, ako je to neophodno radi sprečavanja ili otklanjanja opasnosti za učesnike u saobraćaju, sprečavanja oštećenja javnog puta ili izvođenja radova na javnom putu, odnosno kad je neophodno preduzeti hitne mjere koje se ne mogu odlagati“.

GA smatra da ovo rješenje treba proširiti i dodati da se saobraćaj može privremeno ograničiti zbog razloga održavanja javnog reda i mira, radi obezbjeđivanja mirnih okupljanja građana i drugih razloga dok postoje potrebe za tim.

Bonus video: