Žabljački i kraljevački srednjoškolci sportom i ekologijom ka Evropi

Uz sportsku dimenziju, projektom su predviđene i ekološke aktivnosti pa su na Goču i Durmitoru vršena ekološka ispitivanja kvaliteta voda i vazduha
0 komentar(a)
žabljački đaci, Foto: Obrad Pješivac
žabljački đaci, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 29.01.2012. 11:27h

Druženjem žabljačkih i kraljevačkih srednjoškolaca završen je projekat "Ekologijom i sportom zajedno ka zdravoj Evropi" kome je prethodila i prihvaćena kandidatura, za 87.000 eura vrijedan, IPA projekat prekogranične saradnje koji finansira Evropska unija.

Prema programu, grupa od deset žabljačkih srednjoškolaca ljetos su deset dana bili gosti svojih vršnjaka iz Kraljeva gdje su plivali u tamošnjem olimpijskom bazenu a isti broj gimnazijalaca iz Kraljeva su završili desetodnevno skijanje na Žabljaku.

Uzvratili su im i ugostili ih u svojim domovima njihovi vršnjaci a druženju, pored profesora dviju škola, prisustvovali su i domaćini iz Žabljaka u čijim su kućama boravili kraljevački učenici.

Uz sportsku dimenziju, projektom su predviđene i ekološke aktivnosti pa su na Goču i Durmitoru ljetos i zimus vršena ekološka ispitivanja kvaliteta voda i vazduha i snijega, a u međuvremenu su komunicirali preko interneta.

Stiglo i vozilo za prevoz đaka

U sklopu projekta, Kraljevčanima je pristiglo vozilo za prevoz đaka, za škole su nabavljeni mjerni instrumenti za ispitivanje vode i vazduha kao i oprema za sportske aktivnosti. U žabljačkoj školi u tu svrhu adaptirane se tri prostorije od kojih jedna kabinetskih karakteristika.

"U potpunosti smo realizovali projekat i ispunili veoma zahtjevne uslove koje je nametnula Evropska unija i ispunili cilj, a to je je uspostavljanje prekogranične saradnje između učenika, profesora, roditelja i lokalnih zajednica kako bi jačale obrazovne, sportske i kulturne prekogranične veze između ljudi", kažu direktor škole iz Žabljaka Živorad Bojović i profesor iz Kraljeva Predrag Savić.

Gimnazijalac iz Kraljeva Uroš Karapandžić kaže da su on i njegovi drugari stekli brojna prijateljstva, i vidjeli brojne prirodne ljepote ovog kraja

Bonus video: