Radunović: Cijene "Galenike" su problem

Ministarstvo zdravlja je u obavezi da iznađe mogućnost da nijedan građanin ne bude zavisio od pojedinaca koji će visinom cijene lijekova uslovljavati da tržište bude pokriveno - poručio je Radunović
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 08:56h

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović najavio je da će zatražiti sastanak sa predstavnicima “Galenike”, Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva finansija, kako bi se razjasnile pojedinosti zbog neprodužavanja ugovora sa tom kompanijom.

Radunović je otkrio da su cijene ljekova u apotekama “Galenike” i do 20 odsto veće od cijena u državnim, i da je to “ozbiljan problem”.

“Ministarstvo zdravlja je u obavezi da iznađe mogućnost da nijedan građanin ne bude zavisio od pojedinaca koji će visinom cijene lijekova uslovljavati da tržište bude pokriveno”, poručio je Radunović.

Ministar je kazao da je ugovor sa tom kompanijom ispunjen još sredinom prošle godine, kada je za ljekove izdate na recept iz državne kase plaćeno oko dva miliona eura.

20 odsto skuplji od "Montefarma"

“Cijene ljekova u njihovim apotekama su do 20 odsto, ako ne i više, skuplje nego u 'Montefarmu'. To je ozbiljan problem i zato ću tražiti taj sastanak, koji će biti najkasnije za 10 dana, nakon kojeg ćete dobiti pravu informaciju”, kazao je ministar novinarima.

On je podsjetio da Vlada ima određeni procenat akcija u toj veledrogeriji, oko 22-23 odsto.

Građani više od ove godine, ne mogu da uzimaju ljekove na recept u apotekama “Galenike”, jer je ugovor koji je bio potpisan sa tom veledrogerijom istekao, a novi Fond za zdravstveno osigurnaje nije potpisao.

Vlada ima određeni procenat akcija u "Galenici", oko 22-23 odsto

Iz “Galenike” su tada objasnili da neprodužavanjem ugovora ne samo da su građani ostali uskraćeni za neophodne ljekove, posebno u slučajevima kada tih medikamenata nema u Montefarmovim apotekama, već je u pitanje dovedena egzistencija čitave firme i oko 120 zaposlenih.

Iz Fonda su ranije saopštili da je ugovor s “Galenikom” istekao i da su oni do kraja ispoštovali sve stavke koje su važile do kraja 2011. godine.

Nema nestašice ljekova

Uprkos tom problemu, Radunović je kazao da nestašice medikamenata nema. U međuvremenu, pacijenti su se žalili da u apotekama ustanove “Montefarm” trenutno fali “tritace”, “sintrom 4”, “palitreks”, “lopril”, kao i da je teško naći njihove zamjene.

Radunović je kazao da nema te podatke i da će ispitati o čemu je riječ.

“Nemam podatke o nestašicama pojedinih ljekova, ali ne vidim razlog da ako postoji, sistemom urgentne nabavke građani dobiju lijek”, kazao je Radunović.

On je kazao da je tender za nabavku ljekova za 2012. godinu u toku, i da očekuje da će, po završenoj tenderskoj proceduri, tržište biti apsolutno snabdjeveno ljekovima koji se nalaze na listi.

“Za 64 lijeka koji su novouvršteni u listu, trenutno se određuje količina potreba za zdravstveni sistem, i taj tender bi trebalo da bude raspisan u toku sljedeće sedmice”, kazao je Radunović.

Galerija

Bonus video: