Peticija 260 građana Risna: Krst nije bio izraz mržnje

Na dječjem vrtiću mjesecima se vijori iscijepana zvanična državna zastava. Čija je to nadležnost, Komunalna policijo?
80 pregleda 0 komentar(a)
krst, Risan, Foto: Skala radio
krst, Risan, Foto: Skala radio
Ažurirano: 26.01.2012. 18:55h

Građani Risna, njih 260 potpisnika peticije, koji su, kako kažu, prije 12 godina na brdu Gradina postavili veliki krst sa četiri ocila, izrazili su protest i zabrinutost zbog ostrašćenosti i načina na koji su se lokalni zvaničnici obrušili na taj simbol, pod izgovorom uznemiravanja građana.

U peticiji, koja je dostavljena “Vijestima”, kaže se da “postavljanjem krsta nijesu željeli nikog da uznemire, niti da vrijeđaju ičija osjećanja”.

“Krst sa četiri 's' je naš izraz poštovanja tradicije, vjere i imena naših predaka, a samim tim i nas samih. Nijesmo željeli da iskažemo mržnju ni prema kome. Krst na Gradinu su iznijeli i oni koji nijesu pravoslavni vjernici.

Znamo one kojima je zasmetalo ovo obilježje, znamo i ko je prijavio Komunalnoj policiji, a javnosti su poznati oni koji su to srušili, uz obrazloženje “da nije vjersko ni hrišćansko obilježje“.

Ako nije ni jedno ni drugo, otkud tolika prašina oko krsta koji na Gradini sija tolike godine? Ako je Gradina arheološko nalazište, a Crna Gora ekološka država, zašto su konstrukciju oborili, bacili podno brda i tamo je ostavili?

Kada su krenuli na Gradinu da ruše krst, komunalni policajci su morali da prođu pored Ratca, Gabele, gdje su uz sami magistralni put runinirani objekti koji prijete da se obruše i ugroze ljudske živote”, piše u saopštenju.

Zašto se krst rušio noću?

Navodi se da je “krov na zgradi uništenog ’Ljekobilja’ potpuno devastiran i samo što ne odleti”.

“Na dječjem vrtiću mjesecima se vijori iscijepana zvanična državna zastava. Čija je to nadležnost, Komunalna policijo? Da li je to u skladu sa Zakonom o državnim simbolima?

Da ne kažemo da ste prošli i pored napuštene i zapuštene Luke Risan, ali je vama očigledno važnije obilježje iznad Risna, nego gorući komunalni problemi. I, na kraju, ako ste sigurni u državu i zakone, zašto krst nijeste srušili po danu, nego u gluvo doba noći i pod maskama”, piše u saopštenju.

Zaključuje se “da se nadaju da će ovaj nemio događaj skrenuti pažnju kotorske vlasti na zaboravljeni Risan”.

Krst je Komunalna policija uklonila na osnovu prijave pojedinih građana Risna, jer je postavljena na javnoj površini, bez odobrenja nadležnih.

Rajko Dašić, koji je prvi potpisnik peticije, a ujedno i odbornik SNP-a u kotorskom parlamentu, kazao je juče “Vijestima” da ne traže da se krst ponovo postavi, ali da očekuju da se lokalni zvaničnici izvine građanima Risna, s obzirom na veliki broj potpisnika peticije. Dašić tvrdi da postavljanje krsta nije organizovao niko pojedinačno, već da je to bilo spontano prije 12 godina od grupe ljudi.

“Krst je težak 200 do 300 kilograma, tako da ga nije mogao postaviti jedan čovjek. Do ove godine nikome nije smetao, jer taj krst je noću sijao samo nekoliko dana u godini, za Badnje veče, Božić i Pravoslavnu novu godinu. Lično smatram da je to zasmetalo jednoj maloj grupi ljudi, troje, četvoro njih”, kazao je Dašić.

Dašić: Hrvatska zastava nam nije zasmetala

Dašić je rekao da je njih nekoliko građana svojevremeno na lokalitetu Smokovca našlo okačenu hrvatsku zastavu na kojoj je pisalo “lijepa naša”.

“Međutim, to nam nije smetalo, nije nam bilo ništa strašno, i nijesmo obavještavali javnost i reagovali. Međutim, sada kada se ruši krst, ono što obilježava našu tradiciju i naše pretke, obećavam da ću je na prvoj sjednici skupštine pokloniti gospođi gradonačelnici Mariji Ćatović i načelniku Komunalne policije Zoranu Vučinoviću, jer ako im krst smeta neka se diče tom zastavom”, kaže Dašić.

On se zapitao “da li je uklanjanje krsta obezbjeđenje nacionalnog sklada u Risnu, ili možda dobar razlog da se građani sukobljavaju - ono što nikome nije u interesu, osim ako nije pojedincima, te da zato očekuje da se nadležni izvinu građanima Risna”.

Bonus video: