Građani popili 57 miliona eura ljekova za godinu

U bolnicama najviše korišćen hidroksikobalamin, dok je u vanbolničkoj upotrebi bio popularan diklofenak
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 02:26h

Građani Crne Gore su 2010. godine popili ljekove u vrijednosti od 56,9 miliona eura, pokazao je godišnji izvještaj o potrošnji ljekova Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Od toga je oko 28 miliona eura otišlo na ljekove koji su preko tendera nabavljeni za javne zdravstvene ustanove.

Iz Agencije su naglasili da je ukupna potrošnja ljekova u Crnoj Gori te godine bila 874 dnevne doze na 1.000 građana, odnosno da je prosječno skoro devet od deset građana dnevno pilo neki lijek.

U odnosu na godinu ranije, došlo je do povećanja ukupne potrošnje ljekova, a promet ljekova je povećan za 3,4 miliona eura.

Dobijeni podaci za tu godinu ukazuju da je potrošnja bila 831 dnevna doza na 1.000 stanovnika, odnosno, ukupno 53,5 miliona eura.

Kada se saberu cijene za tri najplaćenija lijeka u 2010. godini, dolazi se do cifre da je za njih potrošeno oko četiri miliona eura

Takođe, najviše novca je potrošeno za tu grupu ljekova, i to 9,1 milion eura, dok je godinu ranije ta cifra bila čak za milion eura manja, odnosno zabilježen je promet u eurima od oko 7,9 miliona.

Na drugom mjestu po potrošnji su ljekovi za nervni sistem (114 doza), a slijede medikamenti koji djeluju na digestivni sistem i metabolizam (108 doza).

Prema potrošnji u eurima, građani su dalje najviše pili ljekove koji se koriste u terapiji malignih tumora, antineoplastike i imunomodulatori, za koje je potrošeno 8,7 miliona eura, a listu nastavljaju opšti antiinfektivni ljekovi za sistemsku primjenu sa prometom od 7,1 milion eura.

Najviše korišćeni lijek 2010. godine bio je diklofenak, sa prometom od 46 dnevnih doza na 1.000 stanovnika, dok je "najplaćeniji" bio eritropoetin (za krv i krvotvorne organe), sa ukupnim prometom od 1,6 miliona erua. Za njim slijede fosinopril (za kardiovaskularni sistem) i trastuzumab (lijek za maligna oboljenja), sa prometom od 1,3, odnosno 1,1 milion eura.

Kada se saberu cijene za tri najplaćenija lijeka u 2010. godini, dolazi se do cifre da je za njih potrošeno oko četiri miliona eura.

U bolnicama najviše je korišćen lijek hidroksikobalamin, dok je u vanbolničkoj upotrebi bio najpopularniji diklofenak. U Podgorici je najviše korišćen diklofenak.

Agencija od prošle godine radi izvještaje o ukupnoj potrošnji ljekova u Crnoj Gori, dok su ranije javnosti bili dostupni samo podaci o potrošenim medikamentima u javnom sistemu.

Izvještaj je Agencija radila po zaštićenim imenima ljekova.

Bonus video: