Princ Nikola za obnovu Dvorca u Nikšiću lobira kod stranih investitora

Princ Nikola Petrović tokom zvanične posjete Nikšiću obećao pomoć i putem Fondacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2012. 19:12h

Princ Nikola Petrović posjetio je Nikšić i obećao da će gradu koji je, kako reče, bio jako bitan njegovoj porodici, pomoći što direktno putem Fondacije "Petrović Njegoš" što lobiranjem u inostranstvu da se zamišljeni projekti u gradu pod Trebjesom ostvare.

"Sa velikim emocijama sam opet ovdje jer znam da je Nikšić veoma povezan sa mojom porodicom i da je kralj Nikola puno volio ovaj grad. Bio je dug i vrlo interesantan sastanak sa predsjednikom Opštine koji nam je približio probleme i mislim da možemo preko Fondacije pomoći građane Nikšića", kazao je princ nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Nebojšom Radojičićem.

Iako nije bilo riječi o konkretnim projektima i učeću Fondacije u njihovoj realizaciji dogovoreno je da to bude na polju kulture, ekologije i socijalne politike.

"Dogovorili smo se da Fondaciju obavijestimo šta je ono što bi trebalo da se uradi u bolnici, Domu zdravlja, koji su to manji projekti iz kulture i ekologije u kojima bi mogli učestvovati", kazao je Radojičić.

Za adaptaciju Dvorca potrebno 1,5 miliona

Iako u Nikšiću postoji veći broj objekata ali i zemlje koja je nekada pripadala Petrovićima, prema Opštini nije upućen nikakav zahtjev za povraćaj imovine

Jedan od zdanja Petrovića koje se nalazi u Nikšiću je i Dvorac kralja Nikole sagrađen 1900. godine. On je renoviran 1984. godine i u njemu se nalaze po dvije galerije i biblioteke, Zavičajni muzej i dio državnog arhiva. Zbog vlage, krova koji prokišnjava i loših uslova, Dvorac nažalost polako propada.

"Znam da je Dvorac u lošem stanju i lobiraćemo za njegovu rekonstrukciju i u Crnoj Gori i van nje, jer je i za mene i za moju porodicu, ali i za Nikšić veoma važno da Dvorac bude u dobrom stanju", kazao je princ.

Za adaptaciju Dvorca potrebno je milion i po.

U Čelinskom potoku, u Grahovu, avgusta 1836. godine odigrala se bitka između Turaka i Crnogoraca u kojoj je, između ostalih, poginulo i devet Petrovića, od kojih i Joko, brat vladike Rada i Stevan, brat knjaza Danila.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Njihove kosti nalaze se na jednoj livadi i samo jedan preostali kiljan, od devet koliko ih je nekada bilo, svjedoči o tom događaju. Predstavnici bratstva Kovačević iz Grahova, u saradnji sa Društvom prijatelja i poštovalaca Nikšića i Društvom poštovalaca dinastije Petrović odlučili su, još prije šest godina, da isprave "grešku države" i Petrovićima naprave spomenik. Napravili su kosturnicu, ali ne i spomenik, jer im za njegov završetak nedostaje 5.000 do 6.000 eura.

"Nijesam bio u mogućnosti da se sretnem sa ljudima koji rade oko toga, ali vidjećemo šta moženmo uraditi, jer mi u Crnoj Gori imamo dosta uspomena koje su pod zemljom“" kazao je Petrović.

Petrovići neće zemljište nazad

Iako u Nikšiću postoji veći broj objekata ali i zemlje koja je nekada pripadala Petrovićima, prema Opštini Nikšić nije upućen nikakav zahtjev za povraćaj imovine.

"Ništa od imovine Petrović što se nalazi u Nikšiću nije pod hipotekom. Što se tiče povraćaja imovine to je problem restitucije i sve ono što je prijavila bilo koja porodica, a što se može vratiti vraćemo, pa ne znam zašto to ne bi uradili i Petrovićima. Koliko znam prema Opštini od njihove strane nije upućen nikakav zahtjev", kazao je Radojičić.

"Za mene je najvažnije da se ja vraćam", poručio je princ Nikola.

Galerija

Bonus video: