SOVCG: Vidi li Samardžić što mu čine oficiri

"Pukovnik Pejčinović ne prezajući više ni od čega, svjesno i samovoljno krši naređenje načelnika Generalštaba Samardžića"
163 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo odbrane i Vojske, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo odbrane i Vojske, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.01.2012. 10:48h

Sindikalna organizacija Vojske zatražila je od načelnika Generalštaba viceadmirala Dragana Samardžića da zbog diskriminacije, mobinga, ucjena i zlouptreba komandovanja pokrene pitanje odgovornosti nekoliko visokih oficira VCG.

U tome se, saopštio je predsjednik sindikata potpukovnik Nedan Čobeljić, ističe komandant logističke baze pukovnik Ramiz Pejčinović.

Čobeljić je kazao da se antisindikalna diskriminacija prema SOV-u sprovodi u kontinuitetu i sa povećanim intenzitetom.

“Odlučnost diskriminatora da nastave sa diskriminacijom i tolerisanje takvog ponašanja je više nego evidentno, kao i potreba da se SOVCG potpuno izoluje, obespravi i u krajnjem uništi. I sve to naočigled institucija koje svojom pasivnošću i odbijanjem da sagledaju činjenice i dokaze, zaštitu pružaju moćnim pojedincima umjesto da zaštite osnovna prava i slobode garantovane Ustavom i zakonima Crne Gore”, kazao je Čobeljić.

Bez odgovora od načelnika Generalštaba

Zbog diskriminacije, mobinga, ucjena i zlouptreba komandovanja u tu svrhu, SOVCG je od načelnika Generalštaba tražila da pokrene pitanje odgovornosti nekoliko osoba, ali ni do danas nijesu dobili nikakav odgovor.

Čobeljić kaže da je to “diskriminatorima dalo podstrek da nastave po istom”.

“Drskost diskriminatora ide u toliku krajnost da se ne preza ni od kršenja naređenja samog načelnika Generalštaba, admirala Samardžića. U tome se ističe komandant logističke baze pukovnik Ramiz Pejčinović. Zašto admiral Samardžić toleriše da njegovi potčinjeni komandanti krše naređenja koja je sam izdao, ostaje da se vidi”, kazao je Čobeljić.

Dodao je da pukovnik Pejčinović već duže antisindikalno djeluje, sprovodi kontinuirani mobing, pritiske i ucjene prema članovima SOVCG

Dodao je da pukovnik Pejčinović već duže antisindikalno djeluje, sprovodi kontinuirani mobing, pritiske i ucjene prema članovima SOVCG tražeći da istupe iz te organizacije.

Zbog takvog postupanja u decembru prošle godine podnijet je zahtjev načelniku Generalštaba za pokretanje disciplinske odgovornosti protiv Pejčinovića, o čemu do danas sindikat nije dobio povratnu informaciju.

Mobing, pritisak, ucjene

Sindikalna organizacija je podnijela novi zahtjev načelniku Generalštaba da protiv pukovnika Pejčinovića, po hitnom postupku, pokrene disciplinski postupak zbog brojnih prestupa Zakona o Vojsci.

Razlozi su, kako tvrde, svjesno kršenje i neizvršavanje naređenja načelnika Generalštaba, sprečavanje sindikalnog rada i povrede propisa o sindikalnom organizovanju, te kontinuirani mobing, pritisak i ucjene prema članovima SOVCG.

“Pukovnik Pejčinović ne prezajući više ni od čega, jer se zbog nedjela ne poziva na odgovornost, svjesno i samovoljno krši naređenje načelnika Generalštaba kojim se korišćenje prostorija SOVCG odobrava svakog radnog dana, tako što zabranjuje korišćenje istih, iako je upozoren da je to naređenje izdao lično načelnik Generalštaba. Pejčinović je organima unutrašnje službe kasarne 'Masline' naredio da rukovodstvu i članovima SOVCG ne dozvole ulazak u prostorije sindikata, osim utorkom od 18 do 22 časa”, kazao je Čobeljić.

Podsjetio je da se protiv Pejčinovića već vodi krivična istraga zbog djela antisindikalne diskriminacije.

Bonus video: