Radnici RDC-a traže pravdu: Za 16 godina 75 ročišta

Tužba je, kako kažu dugogodišnji radnici RDC-a Boško Tatar i Ljubo Vujović, podnijeta u septembru 1996. godine protiv tadašnjeg njihovog poslodavca JP PTT
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2012. 10:44h

Da bi ostvarili prava po osnovu rada, 23 radnika Radio-difuznog centra 16 godina na sudu traži pravdu, odnosno da im se isplate prava po osnovu rada: prekovremeni, rad noću i rad u vijeme državnih i vjerskih praznika, kao i nadoknada za nekorišćenje godišnjih odmora.

Tužba je, kako kažu dugogodišnji radnici RDC-a Boško Tatar i Ljubo Vujović, podnijeta u septembru 1996. godine protiv tadašnjeg njihovog poslodavca JP PTT.

Oni su objasnili da problemi, posebno zaposlenih na Lovćenu i Bjelasici, počinju otkako je početkom 1994. godine iz tadašnje Radio-televizije izdvojena emisiona tehnika (sadašnji RDC) i pripojena PTT saobraćaju.

“Do tada smo, skoro tri decenije, normalo primali sva prava iz rada koja su nam pripadala zbog rada u oteženim uslovima. Tada je voljom uprave sve ukinuto i umjesto toga dato 40 odsto naknade za rad na izdvojenim objektima što bi trebalo da znači rad u otežanim uslovima.

Pošto nam nije bilo normalno da se voljom direktora ukidaju prava koja garantuje zakon i važe decenijama, obratili smo se sudu. Od tada do danas je prošlo 16 godina i 75 ročišta”, saopštili su Tatar i Vujović.

Oni tvrde da su sva prava tražili na osnovu pravilnika o ličnim primanjima koji je tada važio u PTT saobraćaju, kao i da su na njihovoj strani tada bili i Zakon o radu i opšti kolektivni ugovor.

“Osnovni sud u Podgorici je u jesen 1997. godine presudio u našu korist. Nakon godinu to je potvrdio i Viši pa je, pošto je presuda postala pravosnažno izvršna, uslijedila isplata spornih potraživanja za period od prvog marta 1994. do kraja juna 1997. Iako je sud rekao svoje, tadašnja uprava je nastavila sa obračunom zarada radnicima sa Lovćena i Bjelasice po svojoj volji, a ne po važećim propisima”, kažu radnici RDC.

Oni su ponovo pokrenuli spor pred sudom.

“Tražili smo ono što nam je sud dosudio a uprava ponovo ukida. U novom sporu pridružilo nam se i sedam radnika iz magistralnog TK centra. U međuvremenu naš poslodavac podnosi zahtjev za reviziju Vrhovnom sudu koji početkom 1999. godine ukida presudu Višeg i Osnovnog i sve vraća na početak. Vrhovnom sudu, kako kažu u obrazloženju, nije jasna priroda i cilj uvećanja zarade za 40 odsto na izdvojenim objektima. Objašnjavaju da, navodno, u presudi prvostepenog suda nijesu utvrđene sve odlučne činjenice za pravilnu primjenu materijalnog prava. Sve bi to bilo previše smiješno kada ne bi pogađalo 30 crnogorskih porodica”, kažu oni.

Iskusni radnici RDC-a objašnjavaju da je rad na izdvojenim objektima Lovćenu, Bjelasici i Bratogoštu uvijek posebno i dodatno vrednovan, jer je riječ o posebno otežanim uslovima rada.

“Sudski spor traje 16 godina, tako da nema govora o hitnosti postupka koju predviđa Zakon o parničnom postupku za sporove iz radnog odnosa. U sporu se do sada izmijenilo osam sudija, a zakazano 75 ročišta, od kojih dvije trećine uopšte nije održano. Godinama se uvećavaju potraživanja i kamate, gomilaju se sudski i advokatski troškovi a pradve ni na vidiku. Kako se sud odnosi prema ovom sporu, dovoljno govori podatak da je od revizije Vrhovnog, do ponovnog postupka pred Osnovnim sudom, prošlo devet godina”, kazali su nezadovljni radnici RDC-a.

Ako sud uskoro ponovo presudi u korist nezadovoljnih radnika, taj trošak će pasti na njihovog sadašnjeg poslodavca, jer je prilikom izdvajanja RDC-a iz Telekoma potpisan ugovor kojim je precizirano da će ti troškovi ići na teret novoosonovanog državnog preduzeća.

Galerija

Bonus video: