Sudski zvaničnici i Vlada uznemiravaju medije umjesto da ih štite

Crna Gora ubjedljivo najgora na Balkanu po medijskim slobodama
0 komentar(a)
novine, Foto: Luka Zeković
novine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.01.2012. 13:45h

Ekonomska kriza potpuno je razotkrila probleme balkanskih medija, navodi se u ovogodišnjem Indeksu medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica, na kojem je Crna Gora nazadovala za tri pozicije.Crna Gora se nalazi na 107. mjestu Indeksa medijskih sloboda, a od evropskih država od nje su slabije plasirane samo Bjelorusija, Rusija i Ukrajina.U izvještaju Reportera bez granica se navodi da je ekonomska kriza naglasila probleme sa kojima se suočavaju mediji na Balkanu – njihovo korišćenje za privatne ili kriminalne interese, nelojalnu konkurenciju na malim tržištima, kao i autocenzuru narastajućeg broja slabo plaćenih novinara.„Sudski zvaničnici - od kojih su mnogi slabo obučeni i često podmićeni – zajedno sa vladama, djeluju više zainteresovani za uznemiravanje medija nego za okončanje zaštite onih koji prijete ili fizički napadaju novinare“, kaže se u izvještaju objavljenom na sajtu te organizacije.To je bio slučaj, kako se dodaje, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji.Crna Gora je najgore plasirana od svih balkanskih zemalja – Slovenija je na 36. mjestu Indeksa slobode medija, BiH na 58. poziciji, Hrvatska 68, Srbija na 80, Makedonija na 94, a Albanija na 96.Prema indeksu Reportera bez granica, prvo mjesto u oblasti medijskih sloboda zauzimaju Finska, i Norveška, dok su na začelju liste Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

NOVA: Slobodni mediji imaju svoje neprijatelje u Crnoj Gori

Izvještaj Reportera bez granica, o Indeksu medijskih sloboda po kojem je Crna Gora nazadovala tri mjesta, svjedoči da država pravi korake unazad u procesu evropskih integracija, ocijenjeno je u Novoj srpskoj demokratiji (NOVA).

“Direktan krivac za ovako skandalozne podatke je aktuelni režim koji je stvorio atmosferu u kojoj se slobodni i nezavisni mediji tretiraju kao državni neprijatelji, jer se bave otkrivanjem afera u kojima su glavni akteri ljudi iz vrha vlasti i šefovi organizovanog kriminala”, naveo je portparol NOVE Jovan Vučurović u izjavi dostavljenoj MINA.Vučurović tvrdi da se ne može očekivati sloboda medija u “državi u kojoj je vrh vlasti povezan sa organizovanim kriminalom”.“U zemlji u kojoj je ubijen direktor i glavni i odgovorni urednik lista Dan Duško Jovanović, gdje se novinari prebijaju i otvoreno im se prijeti, pale auta koja su u vlasništvu medijskih kuća, a vlast i njeni nadležni organi još uvijek nijesu pronašli nalogodavce i izvršioce ovih zlodjela”, ocijenio je Vučurović.

Slobodni mediji, kako je dodao, imaju svoje neprijatelje u Crnoj Gori.“A to su korumpirani pojedinci iz vrha režima i njihovi partneri iz organizovanog kriminala, a pošto se još ništa ne radi na ispunjavanju poglavlja 23 i 24, ne treba očekivati u bliskoj budućnosti povoljne vijesti iz Brisela”, smatra Vučurović.

Vučurović je podsjetio da je bivši premijer (Milo Đukanović) negativno govorio o onima koji su sastavljali Izvještaj iz 2010, “kada je Crna Gora bila na zavidnom 104. mjestu”.

Bonus video: