„Van Gog” na otvaranju Praznika mimoze

Za kraj je planirana karnevalska povorka, zabava na Škveru i spaljivanje Karnevala, krivca za sve nedaće koje su u prethodnoj godini pogodile Novljane i njihov grad
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2012. 18:13h

Koncertom beogradske grupe “Van Gog”, 3. februara u 19 sati, biće svečano otvoren 43. Praznik mimoze na Trgu Nikole Đurkovića.

U jutarnjim satima planiran je početak trodnevne Međunarodne izložbe cvijeća u Sportskom centru Igalo. Prva mimozina sedmica biće u znaku pučkih svečanosti.

U subotu, u devet sati, na hercegnovskoj rivijeri počinje Fešta od mimoze, ribe i vina koja, po tradiciji, na hercegnovsku rivijeru dovodi do 20.000 gostiju iz zemlje, ali i iz regiona. Isto veče, u hotelu “Plaža” biće organizovan i prvi maskenbal. Za djecu su planirana dva maskenbala, jedan u Baošićima i drugi, dvije sedmice kasnije, u Sportskom centru Igalo.

Za kraj je planirana karnevalska povorka, zabava na Škveru i spaljivanje Karnevala, krivca za sve nedaće koje su u prethodnoj godini pogodile Novljane i njihov grad.

Galerija naivne umjetnosti

U okviru Praznika mimoze ove godine biće organizovano tridesetak programa - od fešti na otvorenom, karnevalskih svečanosti, maskenbala, do veoma značajnih kulturnih programa, sportskih takmičenja i manifestacija, zanimljivih dječjih druženja i zabava.

U subotu, 11. februara, u Bijeloj će biti organizovan Sajam maslinarstva i vina – velika bokeška fešta.

Zanimljiv likovni program počeće hercegnovskim zimskim salonom koji se tradicionalo organizuje uoči svečanog otvaranja praznika. Biće predstavljena i galerija naivne umjetnosti iz Kovačice, kao i podgorička galerije “Galatea” sa izložbom “Crtež u crnogorskom slikarstvu”.

U dvorani “Park” biće postavka 3. Mali salon hercegnovskih galerija. U galeriji “Sue Ryder” predstaviće se slikarka Izabela Matoš, a na tradicionalnoj izložbi radova sa konkursa za učenike osnovnih škola “Naša mila Boko” posjetioci će vidjeti radove najmlađih koji su ove godine za temu imali skale.

Tri pozorišne predstave

U muzičkom programu nastupiće gitaristi Goran Krivokapić i Danijel Cerović, Gitara Montenegrina, kao i Crnogorski simfonijski orkestar. Biće organizovan koncert Slobodana Trkulje - muzika sa 15 instrumenata, kao i Veče mediteranske pjesme. Nastup Josipe Lisac mnogi iščekuju sa nestrpljenjem.

Novljani i njihovi gosti vidjeće i tri pozorišne predstave - “Lukrecija iliti ždero”, Jagoša Markovića, komediju “Gospodska krv”, reditelja Petra Božovića, i predstavu za djecu “Julija i Romeo”, Gradskog pozorišta iz Podgorice

Veče sa ovogodišnjim dobitnikom NIN-ove nagrade, književnikom Slobodanom Tišmom i predstavljanje njegovog romana “Bernardijeva soba” biće upriličeno u kongresnoj sali hotela “Plaža” 16. februara.

Među sportskim manifestacijama najzanimljiviji je 16. međunarodni plivački miting “Montenegro mimosa cup”, zakazan za 18. februar u bazenu Instituta Igalo.

Ovogodišnji Praznik mimoze, čiji je pokrovitelj Opština Herceg Novi, koštaće 80.000 eura.

Libijci odlažu programe

Zbog najavljenog aranžmana sa pacijentima iz Libije, neki programi koji su se ranijih godina održavali u Mediteranskom zdravstvenom centru Igalo dovedeni su u pitanje.

Festival vina, koji se proteklih pet godina održavao u tom zdanju, najvjerovatnije će biti održan tokom marta u Budvi ili u Podgorici.

Neće biti ni maskenbala u Mediteranskom centru, a neizvjesna je i organizacija riblje večeri.

Bonus video: