Bar: Novaković priredio prijem za Marka i Maju Čakalović

Novaković je Čakalovićima poželio uspjeh u Belgiji, ističući da ovom prilikom oni nisu samo predstavnici Bara, već cijele države
186 pregleda 3 komentar(a)
Radomir Novaković, Marko Čakalović, Maja Čakalović, Foto: SO Bar
Radomir Novaković, Marko Čakalović, Maja Čakalović, Foto: SO Bar
Ažurirano: 10.05.2018. 15:37h

Predsjednik SO Bar Radomir Novaković priredio je prijem za akademske umjetnike iz Bara, brata i sestru Marka i Maju Čakalović koji odlaze u belgijski grad Lanaken na umjetnički rezidencijalni program GLO ART.

Maja Čakalović je kazala da su rezidencijalni programi model mobilnosti umjetnika koji na prostoru Evrope postaje sve dominantniji posljednjih godina. Maji je ovo inače drugi odlazak u Belgiju na sličan program. Njen brat Marko Čakalavić do sada je bio tri puta u ovoj umjetničkoj rezidenciji u čijoj je kolekciji deset njegovih djela.

"Važnost rezidencijalnih programa prelazi okvire instantnih rezultata, a procjena uspješnosti traži sasvim drukčiju vrstu evaluacije, koja se ne može mjeriti izložbom, predstavom ili sličnim proizvodom", kazao je Marko Čakalović.

Novaković je Čakalovićima poželio uspjeh u Belgiji, ističući da ovom prilikom oni nisu samo predstavnici Bara, već cijele države.

"Svaki odlazak van Bara i Crne Gore nekog od naših umjetnika, slikara, skulptora, reditelja, direktno doprinosi prepoznatljivosti našeg grada, a sa druge strane, bolja prepoznatljivost doprinosi sigurno i boljoj turističkoj ponudi. Opština Bar nažalost još uvijek nema spisak svih umjetnika sa svoje teritorije, to se mora završiti u najkraćem roku i kada budemo imali spisak, možemo da govorimo o realnoj i stalnoj pomoći opštine našim umjetnicima", rekao je tom prilikom predsjednik SO Bar.

Bonus video: