Novo tarifiranje poziva: Zaokružuju dužinu razgovora na minut

U Agenciji ističu da su operatori postupili po zahtjevu regulatora i da su formirali takve pakete
97 pregleda 0 komentar(a)
telefon, Foto: Shutterstock.com
telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.01.2012. 08:47h

Iako u Zakonu o elektronskim komunikacijama jasno piše da se za obračun elektronskih komunikacionih usluga “koristi isključivo stvarno ostvareni obim usluga”, odnosno da se plati koliko se razgovara, Agencija za elektronske komunikacije juče je “ozakonila” i tarifiranje poziva na paket.

Na zaokruživanje kratkih poziva na minut ukazali su iz nevladinog sektora, a u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP), kako su prenijeli mediji, tvrde da su građani samo na januarskom računu za telefon “opljačkani” tri miliona eura.

U saopštenju Agencije, koje je objavio portal Analitika, navodi se da je ta institucija sredinom 2009. godine naložila operatorima na u svoju ponudu uvrste najmanje jedan tarifni plan (paket) u kome će kao obračunska jedinica za obračun telefonskih razgovora koristiti jedna sekunda.

Po zahtjevu regulatora

U Agenciji ističu da su operatori postupili po zahtjevu regulatora i da su formirali takve pakete.

“Na taj način ispoštovan je Zakon o elektronskim komunikacijama, ali je radi posticanja konkurencije, operatorima data mogućnost da ponude tarifne pakete u kojima će biti određenih povoljnosti za krajnje korisnike i gdje će način tarifiranja biti uređen ugovorom između operatora i korisnika. Takav tarifni paket se primjenjuje u slučaju da korisnik da saglasnost na isti, odnosno da o tome zaključi Ugovor sa operatorom”, piše u saopštenju.

U Agenciji, kako prenosi Analitika, tvrde da je “praksa pružanja korisničkih paketa sa različitim načinima tarifiranja uobičajena u zemljama u okruženju i u Evropskoj uniji, pa Crna Gora u tom pogledu nije izuzetak”.

U Centu za zaštitu potrošača ne mogu da shvate bezobzirnost Agencije, koja, kako tvrde, samo vodi računa o interesima operatora.

“Nas ne čudi ponašanje agencije, jer ona nikada nije ni radila u interesu građana, zbog kojih i postoji, nego uvijek u interesu opeatora. Čudi nas ćutanje tužilaštva koje ne reaguje na naše višegodišnje apele da se neregularno obračunava cijena telefonskih razgovora i na taj način građani zakidaju za desetine miliona”, kazali su “Vijestima” u CEZAP-u.

Zakidaju građane

I u drugoj organizaciji za zaštitu potrošača ista priča.

“Ne može postojati deset vrsta tarifiranja i jedinica za obračun. To je samo način da se zakidaju građani i to rade sva tri opeartera, doduše, M-tel najmanje”, kažu u Ekonomskom monitoringu (EKOM).

Osim tog saopštenja, “Vijesti” u Regulatornoj agenciji nijesu uspjele da dobiju nikakvu zvaničnu i podrobniju informaciju o problematičnom tarifiranju telefonskih poziva.

Izvršni direktor Agencije Zoran Sekulić rekao je da ne želi da da nikakvu izjavu za “Vijesti”.

Bonus video: