Sjedio u mraku, a EPCG mu uvećala dug za 551 euro

"Ja ovo ne mogu nazvati drugačije nego pokušajem reketa, kaže Veselin Radulović, advokat Dragoljuba Vukašinovića
85 pregleda 0 komentar(a)
Dragoljub Vukašinović, Foto: Vesko Belojević
Dragoljub Vukašinović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.01.2012. 04:28h

Mukama Dragoljuba Vukašinovića, penzionera iz naselja Zabjelo koji se godinama spori sa Elektroprivredom Crne Gore u vezi s navodnim dugom za struju od oko 1.138 eura, još se ne nazire kraja već se njegov problem tokom nedavnih praznika dodatno iskomplikovao.

Prema posljednjoj opomeni koju je dobio iz EPCG Vukašinoviću je sporni dug uvećan za dodatnih 551,63 eura, iako je njegov stambeni objekat koji se nalazi u naselju Zabjelo bio isključen sa elektrodistributivne mreže u periodu od 17. novembra do 27. decembra 2011. godine, kada je ponovo priključen po odluci suda.

"EPCG ne postupa proizvoljno nego u skladu sa Zakonom o energetici koji je lex specijalis, što znači da njegova snaga derogira opšte zakone", saopštili su iz EPCG

On je već od Osnovnog suda zatražio da u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju odgovornom licu u EPCG, kao i samoj kompaniji, izrekne novčanu kazna "zbog kršenja zabrane koja im je izrečena sudskim rješenjem".

"Jednim dopisom obratio sam EPCG i po ko zna koji put zahtjevam da mi dostave račun kad je Vukašinović napravio ove dugove i posebno da mi objasne kako je čovjek mogao napraviti dodatni dug od 551 euro za 40 dana tokom kojih je bio isključen sa elektrodistributivne mreže. Ja ovo ne mogu nazvati drugačije nego pokušajem reketa", naveo je Radulović.

Vukašinović protiv EPCG dobio tri sudske odluke

Advokat Radulović uputio je dopis šefu Snabdijevanja Podgorica Ivani Radulović-Gatolin, koju upozorava da cjelina kojom ona rukovodi “nastavlja sa kršenjem zakona i osnovnih ljudskih prava”

Iz te kompanije su saopštili da je u svakom dosadašnjem sličnom slučaju, Viši sud uvijek ukidao ili preinačavao rješenje Osnovnog suda po predmetima ovog ili sličnog sadržaja.

"Htjeli bismo da naglasimo da EPCG ne postupa proizvoljno nego u skladu sa Zakonom o energetici koji je lex specijalis, što znači da njegova snaga derogira opšte zakone", saopštili su iz EPCG.

Tokom posljednjih nekoliko godina Vukašinović je, međutim, protiv EPCG dobio tri sudske odluke u svoju korist.

Snabdijevanje upozoreno na kršenje zakona

Advokat Radulović uputio je novi dopis šefu Snabdijevanja Podgorica Ivani Radulović-Gatolin, koju upozorava da cjelina kojom ona rukovodi “nastavlja sa kršenjem zakona i osnovnih ljudskih prava”.

"Još jednom zahtijevam da preduzmete radnje kako bi se prekinulo sa nezakonitim postupanjem na štetu Vukašinovića i njegove porodice. Dosadašnje (ne)postupanje dodatno potkrepljuje sumnje da se u radnjama odgovornih lica EPCG ostvaruju elementi bića teških krivičnih djela, pa onih iz oblasti organizovanog kriminala. Razlozi zbog kojih državno tužilaštvo do sada nije pokazalo interesovanje da te sumnje provjeri vjerovatno su poznati tužilaštvu i odgovornim licima EPCG, ali sam ubijeđen da će se ti razlozi zajedno sa sumnjama u organizovani kriminal, ipak, morati razjasniti", naveo je advokat Radulović, između ostalog, u pismu šefici Snabdijevanja Podgorica.

Bonus video: