Na Bjelasici crnogorske spasioce zamijenili bosanski

Spasioci iz Nikšića su imali zahtjeve koji ski centru nijesu odgovarali, pa su pronašli finansijski isplativiji model
136 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 13:20h

I pored toga što u Crnoj Gori postoji dovoljan broj spasilaca za sve skijaške centra, na Bjelasici su na tim poslovima angažovani državljani Bosne i Hercegovine.

Spasioci iz Gorske službe spašavanja iz Nikšića bili su na Ski centru "Kolašin 1450" tri godine, a minule dvije nijesu postigli dogovore da menadžmentom tog preduzeća, pa su ih zamijenile kolege iz regiona.

Kako je kazala direktorica Ski centra Ivana Peković spasioci iz Nikšića i "pored dobre saradnje za zadnje dvije sezone, postavili su neskromne uslove“.

"Tražili su povećanje dnevnice sa 30 na 35 eura, besplatne ski pasove za sve pripadnike gorske službe spašavanja, smještaj blizu grada, a bilo je tu još zahtjeva koje, zaista nijesmo mogli da ispoštujemo. Potpuno je normalno da smo našli finansijski isplativiji model", kazala je Peković.

Inspekcija provjeravala radne dozvole

Prema njenim riječima, kolašinski centar je sklopio ugovor sa službom spasavanja sa Jahorine, zakonski propisi su ispoštovani i inspekcijski nadzor nije imao nikavih zamjerki.

Kazali su nam da smo mi ugovorom sa službom čiji su spasioci kod nas angažovani ispunili svoje zakonske obaveze.

Na pitanje da li spasioci iz Bosne imaju uredne radne dozvole, ona je kazala da to nije obaveza Ski centra i da je takav bio zaključak i inspekcije.

"Upravo zbog toga je inspekcija dolazila, reagujući po nečijoj prijavi. Kazali su nam da smo mi ugovorom sa službom čiji su spasioci kod nas angažovani ispunili svoje zakonske obaveze", tvrdi direktorica kolašinskog ski centra.

U Gorskoj službi spašavanja u Nikšiću potvrdili su da dogovor sa tim ski centrom nijesu mogli da postignu ove i minule godine, iako smatraju da njihovi zahtjevi, odnosno ponuda, nije bila neskromna.

Dnevno po 30 eura

Načenik te služe, Dragutin Lalić nije bio raspoložen za opširniju izjavu, a umjesto toga dostavio nam je kopiju uslova pod kojima su nikšićki spasioci namjeravali da rade na Bjelasici ove zime.

Pored dnevnice od 35 eura, Nikšićani su tražili i smještaj blizu grada, tri obroka, ali i kupovinu, po povoljnim cijenama, dva ski pasa za kolege koji nijesu na dežurstvu, a koji bi se odlučili na posjetu Bjelasici.

U dopisu kolašinskom Ski centru, Lalić je sugerisao i da se poveća broj spasilaca tokom vikenda i za vrijeme raspusta.

"S obzirom na povećan broj posjetilaca i povećan broj staza, smatramo da dva spasioca nijesu dovoljna da pokriju cijeli Ski centar i budu brzi i efikasni prilikom intervencija"; navodi Lalić u ponudi, koja nije bila povoljna za odgovrne u Ski centru Kolašin 1450.

Kako nezvanično saznajemo, spasioci iz BiH imaju dnevnicu od 30 eura.

Galerija

Bonus video: