Opština Kolašin pokušava da naplati dugove od dva miliona eura

Potraživanja su prijavljena u stečajnu masu kod privrednih sudova, ali ne postoji više mogućnost da se naplate
78 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 22.01.2012. 19:19h

Finansijsku krizu lokalne uprave prilično bi olakšala naplata potraživanja od više od dva miliona eura, ali dio dugova kolašinskoj Opštini nikada neće biti vraćen, tvrde nadležni.

Najveći dužnici su fizička lica i to po osnovu poreza na objekte i zemljište.

“Po tom osnovu građani duguju oko 933.000 eura. Teško naplativa su potraživanja starija od tri godine, koja su oko 70 odsto tog iznosa, ili oko 654.000 eura. Pravna lica, njih 83, za objekte duguju 138.000 eura, a za zemljište 5.000 više”, rekao je sekretar za privredu i finansije Luka Medenica.

Prema njegovim riječima, procenat naplate poreza na nepokretnosti tokom minule godine bio je 66,9 odsto.

Procenat naplate poreza na nepokretnosti tokom minule godine bio je 66,9 odsto

“Preduzeli smo sve mjere prinudne naplate u skladu sa zakonom, to jeste blokadu žiro-računa kod Centralne banke za pravna i donošenje zaključaka o prinudnoj naplati za fizička lica. Ove godine ćemo, shodno Zakonu o poreskoj administraciji, početi upis hipoteke na nepokretnosti za sve one obveznike koji ne izmiruju svoje poreske obaveze prema Opštini Kolašin”, najavio je Medenica.

Oko 1,3 milona duga nikad neće biti vraćeno

Ipak, oko 1,3 miliona eura duga nikada neće biti vraćeno u opštinsku kasu. To je dug po osnovu poreza na gradsko-građevinsko zemljište, ukinutog prije tri godine. Taj dug je napravilo nekoliko firmi, među kojima su neke koje više ne postoje. Po tom osnovu najviše duguju “Impregnacija drveta”, “Transport”, “Iling”, “Prerada drveta”, “Vericorp internacional”.

Kako je rekao Medenica, ta potraživanja su prijavljena u stečajnu masu kod privrednih sudova, ali ne postoji više mogućnost da se naplate.

Ako naplata bude ažurna, u opštinsku kasu, po osnovu lokalnih komunalnih taksi, trebalo bi da bude uplaćeno 14.700 eura, koliko je trenutni dug, ali i oko 180.000 eura od poreza na firme.

Bonus video: