Neizvjesno otvaranje škole u pljevaljskom naselju Guke

Lekić kaže da bi kao samostalna škola bolje radila, jer bi njom bilo lakše upravljati, a i nastava bi se lakše organizovala
590 pregleda 0 komentar(a)
škola „Salko Aljković“, Foto: Goran Malidžan
škola „Salko Aljković“, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.01.2012. 18:30h

Iako je do početka drugog pologođa ostalo sedam dana, još nije poznato da li će sa radom početi škola u pljevaljskom naselju Guke, čija je prva faza završena i spremna da primi prvu generaciju učenika.

Početak rada s nestrpljenjem očekuju i roditelji djece, koja svakodnevno do škole „Salko Aljković“ u Moćevcu pješače i po nekoliko kilometara, putem bez trotoara, prelazeći brojne raskrsnice.

Direktor Osnovne škole u Moćevcu Faik Muhović nema informaciju kada bi sa radom mogla početi škola na Gukama, ali dodaje da će oni biti spremni za tri dana, kada im neko to saopšti, da organizuju nastavu u novoizgrađenoj školi, koja bi radila kao istureno odjeljenje te obrazovne ustanove.

On kaže da su u školi ranije uradili anketiranje među roditeljima učenika od prvog do petog razreda, koji su se većinom izjasnili da im djeca pređu u novu školu. Muhović kaže da bi u svakom razredu mogli da formiraju po jedno odjeljenje, a u nekim i dva.

Nedavno je postavljena trafo-stanica za školu, čime je otkolonjena i posljednja prepreka za početak rada škole

Nedavno je postavljena trafo-stanica za školu, čime je otkolonjena i posljednja prepreka za početak rada škole.

Muhović je kazao da će insistirati da se prije eventualnog početka nastave u novoj zgradi pribave atesti za struju i gromobransku instalaciju, jer ne želi da na rizik đake uvodi u školu.

Vlada izdvojila 260.000 eura

Vlada Crne Gore prošle godine je za završetak prve faze radova, odnosno školske zgrade od 840 kvadrata, koja je počela da se gradi 2008, izdvojila oko 260.000 eura.

U drugoj fazi planiramo je da se izgradi još jedna školska zgrada, fiskulturna sala, administrativni dio i uredi dvorište od oko 5.000 metara kvadratnih. Direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković ranije je isticao da bi ove godine trebalo da se nastavi gradnja druge faze, ali je, gostujući prije par dana u programu Radija Crne Gore, na pitanja gledalaca odgovorio da će se druga faza graditi 2013.

Kada se završi druga faza škola bi imala oko 2.200 metara kvadratnih prostora. Muhović je kazao da su među 1.100 učenika 30 do 33 odsto djeca koja dolaze iz naselja Guke.

On smatra da bi što prije trebalo staviti prvu fazu škole u funkciju, s obzirom na to da je u izgradnju i njeno opremanje uloženo dosta novca, a djeca, posebno prvaci, i njihovi roditelji, oslobodili svakodnevnog pješačenja do škole u Moćevcu.

MZ: Hoćemo samostalnu obrazovnu ustanovu

Savjet Mjesne zajednice Guke zatražio je od Ministarstva prosvjete da novosagrađeni školski objekat u njihovom naselju bude zasebna i samostalna osnovna škola.

“Inicijativu za izgradnju i organizovanje osnovne škole u gradskom naselju Guke pokrenuli su, prije nekoliko godina, stanovnici tog naselja i ujedno roditelji budućih učenika škole i zbog toga insistiramo da škola bude samostalna obrazovna ustanova sada kada je objekat završen i treba da počne s radom”, rekao je predsjednik Mjesne zajednice Guke Milan Lekić.

Lekić je istakao da su građani po tom pitanju jedinstveni i da je na posljednjoj sjednici savjet jednoglasno donio odluku da od nadležnog ministarstva traži da ta obrazovna ustanova radi kao četvrta gradska osnovna škola.

Lekić kaže da bi kao samostalna škola bolje radila, jer bi njom bilo lakše upravljati, a i nastava bi se lakše organizovala

Lekić kaže da bi kao samostalna škola bolje radila, jer bi njom bilo lakše upravljati, a i nastava bi se lakše organizovala, s obzirom na to da je postojeća škola u Moćevcu, kako ističe, prebukirana.

“Rukovodstvo škole kao samostalne obrazovne ustanove bilo bi bliže i imalo bi više sluha za potrebe đaka i roditelja. Škola bi nesporno bila efikasnija u svakom pogledu, nego da postoji kao istureno odjeljenje druge škole, čijem rukovodstvu će biti mnogo teže da efikasno odgovori potrebama i zahtjevima đaka u cilju stvaranja što boljih uslova obrazovanja”, rekao je Lekić.

On smatra da se nastavni kadar može obezbijediti prelaskom jednog broja prosvjetnih radnika iz sadašnje škole, a dijelom raspisivanjem konkursa i otvaranjem novih radnih mjesta.

Bonus video: