Na UDG-u nema nezadovoljnih studenata

Tinaj kaže da novac za besplatne studije na UCG obezbjeđuju i roditelji studenata koji plaćaju studije na privatnim univerzitetima
394 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2012. 16:33h

Studenti Univerziteta Donja Gorica (UDG) zadovoljni su uslovima studiranja ali zahtjevaju da se Startegija razvoja i finansiranja visokog obrazovanja, koja ne pravi razliku među privatnim i državnim fakultetima, dosledno primjenjuje, kazala je portparol UDG-a, Sandra Tinaj.“Među našim studentima nema nezadovoljstva uslovima studiranja, svi su jasno i precizno definisani prilikom upisa i dosljedno se poštuju. Nemam informaciju da su naši studenti bili na protestu 17. novembra”, kazala je Tinaj.

Ona je podsjetila da Startegija razvoja i finansiranja visokog obrazovanja u Crnoj Gori počiva na polazištu da je visokoškolski sistem jedinstven i da se organizuje na bazi istih pravila - akreditacija se vrši na isti način, a i pravila bolonjske deklaracija su identična.“Neophodno je da se ovo poštuje i to je jedan od zahtjeva naših studenata”, rekla je Tinaj.

UDG nema pomoć od državeFinansije UDG-a se, kako je navela, stvaraju kroz školarine i projekte međunarodnog karaktera. “Uz kontinuiran rad, jasnu viziju i strategiju nije teško održati funkcionisanje Univerziteta, iako je ovo jako kompleksna oblast djelovanja”, kazala je Tinaj i dodala da UDG nema nikakvu pomoć od države.Prema njenim riječima, na tom univerzitetu lučonoše ne plaćaju školarinu, kao ni treće dijete iz porodice.

“Postoje besplatne studije i na državnom i na privatnim univerzitetima, a tako je i što se tiče plaćanja, i to je ključni argument rasprave. Podsjećam da od 20 hiljada studenata na državnom Univerzitetu, oko dvije trećine njih plaćaju školarinu”, kazala je Tinaj.

Kome smeta student sa privatnog fakulteta?Prema njenim riječima, i studenti privatnih fakulteta imaju opravdane argumente za odbranu svojih prava.“Zašto vam smeta student privatnog fakulteta, a ne smeta kolega koji plaća vaš fakultet, sa vama ide na nastavu, zauzima vašu klupu, koristi vašu biblioteku? Da li tu imate neko racionalno ili sistemsko objašnjenje? Ili ste na području ideologije - ne trebaju nam privatni univerziteti?”, navodi Tinaj.

“Zašto vam smeta student privatnog fakulteta, a ne smeta kolega koji plaća vaš fakultet, sa vama ide na nastavu"
Školarina na UDG-u 1.500 eura

“Nije planirano da se cijena školarine mijenja. S obzirom na uslove, znanje koje studenti steknu, rad sa njima i prilike koje dobiju, cijena je niska, ali upravo s obzirom na standard u Crnoj Gori, iznos je toliki”, pojasnila je Tinaj.Na UDG ima oko dvije hiljade studenata na redovnim, postdiplomskim i doktorskim studijama, a do sada su dvije generacije završile osnovne studije.

Galerija

Bonus video: