Perović: Crkvena imovina nije državna

Perović je naveo da ostoji i imovina Biskupije, Nadbiskupije, Mešihata...
95 pregleda 0 komentar(a)
Gojko Perović, Foto: Arhiva Vijesti
Gojko Perović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.01.2012. 13:41h

Srpka pravoslavna crkva (SPC) ne može doći do pravde pred domaćim sudovima i zato je spor koji vodi u Strazburu logična posledica te okolnosti, rekao je rektor Bogoslovije, Gojko Perović.Prema njegovim riječima, najosjetljivije pitanje je problem povratka oduzete crkvene imovine. „Crnogorska država je prema tom problemu zauzela jedan veoma nejasan stav i mi u crkvi ne prepoznajemo dobru volju niti demokratsku energiju ove vlasti da se ta stvar rješava pravedno“, kazao je Perović agenciji MINA.Za SPC je, kako je kazao, opasna poruka to što dio crnogorske vlasti promoviše ideologiju da je crkvena imovina državna.

Postoji i imovina Biskupije, Nadbiskupije, Mešihata

Perović je naveo da ta teza ima dva protiv argumenta.Prvi je, kako je pojasnio, dokumentacija koja dokazuje šta je crkvena imovina u Crnoj Gori, a drugi je činjenica da pored imovine Pravoslavne crkve postoji i imovina Biskupije, Nadbiskupije, Mešihata."Protiv prvog argumenta država se bori izbjegavanjem objektivne rasprave, fabrikovanjem emisija i tekstova koji temi pristupaju selektivno i tendenciozno, dok se protiv drugog argumenta država ustrijemila bezobzirnim nasiljem dovodeći u pitanje imovinu pravoslavnih hramova i manastira, pretvarajući isključivo pravoslavne hramove u mauzoleje, rušeći pravoslavne hramove i pravoslavna obilježja“, smatra Perović.

Neprincipijelni u sekularnoj orjentacijiOn je rekao da se zbog svega toga crkva odlučuje da ispravnost postupaka države testira na sudu u Strazburu.Prema njegovim riječima, problem SPC pravi i država, „koja je neprincipijelna u svojoj građanskoj i sekularnoj orjentaciji, koju proklamuje na papiru, a u praksi je ne sprovodi“.„U Crnoj Gori imamo potpisan ugovor između države i Rimokatoličke crkve, a da takav ili makar sličan ugovor nemamo kada je u pitanju Pravoslavna.

Da stvar bude još teža i komplikovanija, imamo javne najave iz vrha vlasti da se takav ugovor neće ni potpisati dok se crkva na određeni način, iz ideološke vizure aktuelne vlasti, da tako kažem - ne disciplinuje", naveo je Perović.On je podsjetio da se takvo „disciplinovanje“ nije tražilo od Svete stolice.

Kaže da policija radi protiv CrkvePreović smatra da je protjerivanje sveštenika iz Crne Gore „još jedna karika u lancu državne represije prema crkvi“. Toj represiji je uzrok, kako smatra, nedemokratska i anticivilizacijska ideologija koju promoviše jedan dio crnogorske vlasti. „Taj dio vlasti se obračunava sa Pravoslavnon Crkvom samo zato što je njen zvaničan, administrativni naziv Srpska pravoslavna crkva“. „Ovaj rat Crne Gore sa prefiksom srpska u nazivu crkve dokazuje krajnji nacionalizam ljudi koji tako čine. A to nije zdravo ni normalno. Kad bi pravoslavni vjernici, koji se nacionalno ne osjećaju Crnogorcima, prihvatili isti aršin, onda bi tražili, što nikad nikome ne pada na pamet, da se ukine vjekovni naziv crnogorske Mitropolije“, naveo je Perović.Protjerivanje pravoslavnih sveštenika iz Crne Goreje, ocjenjuje on, predstavlja sredstvo pritiska države prema Crkvi.

Mislim da su ovdašnji mediji vrlo jasno ukazali na neprincipijelnost crnogorskog tužilaštva,

Prema riječima Perovića, crnogorska policija radi protiv Crkve, „ali i protiv same crnogorske države, njenog međunarodnog ugleda, gazeći pravdu i vjerska prava“.„I tu je jasna politička pozadina. Mislim da su ovdašnji mediji vrlo jasno ukazali na neprincipijelnost crnogorskog tužilaštva, koje ne reaguje istom mjerom i na isti način kada se nešto oštrijim ili slikovitijim kvalifikacijama svojih neistomišljenika oglasi mitropolit Amfilohije i na primjer bivši premijer Milo Đukanović“, kazao je on.Perović je dodao da su to sve primjeri urušavanja i kompromitacije pravne države, „iako mnogi, potpuno neosnovano i u nekom nacionalističkom ushićenju misle i govore da je mitropolitovo izvođenje pred sud jednako sa odbranom države i naroda“. „Vjerujem da je ovaj pokušaj ideološkog žrtvovanja jednog čovjeka, čovjeka koji govori istinu i koji služi istini – davno pročitana priča, i da niko razuman ne nasjeda na nju“, zaključio je on

Bonus video: