Doktoru poljoprivrede ne daju da uzgaja koze

Na konkursu je učestvovao sa projektom izgradnje farme koza i proizvodnje kozjeg sira i mlijeka, priplodne i tovne jaradi
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2012. 03:28h

Poljoprivrednik Milinko Lončarević optužio je Investiciono razvojni fonda da opstruira realizaciju MIDAS projekta u Crnoj Gori.

On tvrdi da zbog blokade tog fonda nije u mogućnosti da pravovremeno pokrene proizvodnju kozjeg mlijeka i sira na svojoj farmi „Stajište“.

Lončarević, koji je, inače, jedan od najobrazovanijih crnogorskih poljoprivrednika, s obzirom na to da je doktorirao poljoprivredne nauke, jedan je od 295 poljoprivrednika koji su potpisali sporazum o grantu MIDAS projekta u kojem dobija 50 odsto bespovratnih sredstava od vrijednosti investicije.

Na konkursu je učestvovao sa projektom izgradnje farme koza i proizvodnje kozjeg sira i mlijeka, priplodne i tovne jaradi, na porodičnom imanju u pljevaljskom selu Adrovići.

Postoje dokazi da predstavnici IRF-a ignorišu osnovne pincipe ekonomske logike poslovanja na farmama investitora.

Lončarević kaže da je nakon potpisivanja projekta u Ministarstvu poljoprivrede, upućen IRF da bi sa njima sklopio ugovor za realizaciju kredita i transfera finansijskih sredstava.

„Nakon svih tih aktivnosti, meni kao investitoru se dešavaju neprijatnosti koje su prouzrokovali predstavnici IRF zbog nedostatka osnovnog profesionalnog kodeksa savremenog poslovanja. IRF pravi potpuni zaokret u odnosu na prethodne aktivnosti koje su saglasno realizovali sa Ministarstvom i Svjetskom bankom. Pojedini predstavnici IRF-a selektivno i po samo njima poznatim kriterijumima, vjerovatno po rodbinskim, kumovskim i partijskim vezama, omogućuju da neki investitori realizuju kreditnu podršku, a nekima to ne dozvoljavaju", kaže on.

"Postoje dokazi da predstavnici IRF-a ignorišu osnovne pincipe ekonomske logike poslovanja na farmama investitora. Takođe ih ne interesuju zakonitosti tržišnog sistema privređivanja niti ih interesuje koncept održivog razvoja poljoprivrede“, dodaje Lončarević, nekadašnji direktor farme u PIK Bečeju gdje je vodio farmu od hiljadu muznih grla.

On kaže da primjedbe, koje su iznijeli predstavnici IRF-a tokom kontrole projekta da nije obezbijedio stalne kupce za proizvodni asortiman koji nudi, nijesu objektivne.

Prvo pare, pa onda jare

Iz Investiciono razvojnog fonda “Vijestima” su uputili dopis Izvršnog odbora IRF koji je potpisao Predrag Poček, u kojem su na tri strane obrazložili razloge zbog kojeg Lončareviću nije odobren kredit.

U dopisu se navodi da im nije bila namjera da Lončareviću stvore bilo kakve neprilike, ali da im profesionalan odnos stvara obavezu da svaku investiciju razmotre iz više različitih uglova.

U Fondu kažu da su na osnovu razgovora sa licima koja su učestvovala u obradi zahtjeva, kao i na osnovu dostavljene dokumentacije stekli utisak da Lončarević posjeduje stručna znanja iz oblasti kozarstva, ali da je „za uspješnu realizaciju investicije na tržištu potrebno mnogo više od toga“.

Galerija

Bonus video: