Jak sjeverac nakrivio borove na Zlatici

"Korijen alepskog bora je plitko ispod zemlje, a dovoljan je jači vjetar da ga nakrivi", kazala je Perović
50 pregleda 0 komentar(a)
bor, Foto: Jovan Stanišić
bor, Foto: Jovan Stanišić
Ažurirano: 20.01.2012. 17:28h

Tehnički direktor Javnog preduzeća "Zelenilo" Tijana Perović izjavila je juče da će radne ekipe ubrzo ukloniti nakrivljena stabla alepskog bora u park šumi na Zlatici. Perovićeva je kazala da su ranije na toj lokaciji uklonili oko 40 stabala i naglasila da je zlatička šuma prioritet.

"Korijen alepskog bora je plitko ispod zemlje, a dovoljan je jači vjetar da ga nakrivi", kazala je Perović i dodala da isti problem imaju i u Tološima i u šumi preko puta Distributivnog centra.

"S obzirom na to da je osnovna škola u blizini parka, i da postoji realna opasnost da se neka od tih stabala sruše, park šuma na Zlatici je prioritet. Aktivnosti, započete prije novogodišnjih praznika su u toku i u naredna dva mjeseca dovršićemo radove na Zlatici", rekla je Perovićeva, napomenuvši da pored stabala alepskog bora treba usaditi i listopadna drveća javora, jasena ili košćele.

Nekoliko mještana Zlatice obratilo se redakciji “Vijesti” ukazujući da bi borovi, koje sjeverni vjetar samo što nije oborio na zemlju, mogli ugroziti pješake, pogotovo djecu koja idu u školu “Dr Dragiša Ivanović”.

Mještani tvrde da su se nekoliko puta obraćali gradskim službama, ali da niko nije reagovao, iako je jak sjeverni vjetar najviše borova oborio tokom božićnih praznika.

Bonus video: