Uganda, Gvajana, Egipat...LGBT turisti neka zaobiđu i CG

Portal se poziva i na izjavu ministra za ljudska i manjiska prava Ferhata Dinoše koji je kazao da ne bi bio srećan kada bi "toga bilo u Crnoj Gori"
0 komentar(a)
LGBT, zastave, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
LGBT, zastave, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.01.2012. 16:11h

Za razliku od heteroseksualnih parova, istopolni supružnici koji žele odmor i avanturu moraju dva put da razmisle prije nego odluče gdje će proveste medeni mjesec.

Zato je čitani američki portal Hafington post prenio listu zemalja, ujedno i turističkih destinacija koje predstavljaju rizik za pripadnike LBGT populacije.

Deseto mjesto na listi iza Nigerije, Jamajke, Ugande, Gvajane, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Barbadosa, Beliza, Malezije i Egipata, zauzela je Crna Gora.

Gaytravel opisuje Crnu Goru kao zemlju u kojoj su homoseksualci diskriminisani od 1977. godine, i od tada se nastavlja negativan konzervativan stav. Slična situacija je u mnogim bivšim zemljama Sovjetskog Saveza, u Bjelorusiji i Ukrajini.

Portal se poziva i na izjavu ministra za ljudska i manjiska prava Ferhata Dinoše koji je kazao da ne bi bio srećan kada bi znao da "toga ima u Crnoj Gori".

Meta nasilja

"Bez obzira na seksualnu orjentaciju, trudićete se da zaobiđete Iran, Avganistan, Somaliju, kao i druge zemlje u kojima su Zapadnjaci meta nasilja", kaže Endru Kolins, savjetnik LGBT osoba za putovanja i odabir destinacija, na portalu.

On je dodao da neka mjesta na prvi pogled izgledaju savršeno, ali da homoseksualci ipak neće dočekati raširenih ruku.

"Postoje destinacije koje su Zapadnjacima privlačne, ali u kojima je homoseksualnost čak ilegalna", kaže Kolins.

Prema podacima,međunarodne asocijacije koja štiti LGBT prava homoseksualna aktivnost među muškarcima zakon je zabranjena u 78 zemalja, dok je u 45 zemalja zabranjen kontakt među ženama.

U Crnoj Gori ništa od gej brakova – za sada

Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio inicijativu savjetnika premijera Jovana Kojičića da se Porodični zakon proglasi neustavnim, jer se njime navodno uskraćuju prava LGBT osobama da žive zajedno.

Sudija Ustavnog suda, Desanka Lopičić, kazala je da je zakonodavac na osnovu ustavnog ovlašćenja Porodičnim zakonom odredio brak i odnose u porodici.

Osporenom odredbom niti se uređuje niti zabranjuje postojanje istopolnih zajednica. To pitanje ne treba da bude predmet Porodičnog zakona, rekla je ona.

Lopičić je kazala da postoji prostor za pravno uređenje istopolne zajednice donošenjem posebnog propisa. Porodični zakon ne predstavlja smetnju da se istopolne zajednice pravno urede donošenjem posebnog propisa, navela je ona.

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres, Zdravko Cimbaljević, kazao je da ta organizacija cijeni to što su prava LGBT osoba razmatrana pred Ustavnim sudom, te da je to potvrda da su prava seksualnih manjina nezaobilazni dio pravnog, stručnog, političkog i socijalnog diskursa u Crnoj Gori.