RDC: Eurotelovi prijemnici ne zadovoljavaju standarde

Eurotel nije, kako je bilo najavljeno, RDC-u predao ni tehničku dokumentaciju koja je uslov za završetak druge faze, odnosno kompletne digitalizacije
81 pregleda 0 komentar(a)
RDC Sjenica, Foto: Euromap.eu
RDC Sjenica, Foto: Euromap.eu
Ažurirano: 20.01.2012. 08:51h

Digitalizacija u Crnoj Gori najvjerovatnije neće početi u dogledno vrijeme, jer dva predajnika za Lovćen i Bjelasicu, koji je prema planu italijanskog Eurotela trebali da se dopreme i montiraju do kraja ovog mjeseca, nijesu prošli tehnički prijem.

“Uočeni su tehnički nedostaci, odnosno da sve nije uređeno po tehničkoj specifikaciji. Ti nedostaci su konstatovani zapisnikom koji su potpisale obje strane i Eurotel i naši predstavnici”, kazao je kratko za “Vijesti” predsjednik odbora direktora Radiodifuznog centra (RDC) Slobodan Stanišić.

Osim što predajnici nijesu napravljeni po projektu, odnosno kako “Vijesti” saznaju nijesu sklopljeni kao cjelina, a neki njihovi djelovi i ne rade, Eurotel nije kako je bilo najavljeno RDC-u predao ni tehničku dokumentaciju koja je uslov za završetak druge faze, odnosno kompletne digitalizacije.

Posao digitalizacije crnogorske radiodifuzije italijanskom Eurotelu povjerila je delegacija Evropske komsije (EK) u Podgorici koja sa 1,6 miliona eura finansira prvu fazu, kojom treba da se pokrije 65 odsto stanovništva. Drugom fazom koju treba da plati Vlada treba da se pokrije još 10 odsto stanovništva.

Nakon novosti koje su iz Milana donijeli stručnjaci RDC, koji su bili u Eurotelu na tehničkom prijemu dva predajnika, postaje jasno da digitalizacija više ni teorijski ne može biti završena do kraja godine, kada je bilo planirano gašenje analogne tehnologije.

Na izbor Eurotela nekoliko učesnika tendera reagovalo je ocjenom da je izabrana kompanija koja nema iskustva u ovom poslu. Da je kritika imala smisla postalo je jasno pred Novu godinu kada je EK Eurotelu produžila rok za završetak prve faze sa februara na sredinu juna.

Sada će završetak biti pomjeren makar za još nekoliko mjeseci jer Eurotel ima još dosta posla jer se praktično nije krenulo s mjesta. Italijani prvo treba da otklone uočene tehničke nedostatke, da se ponovi tehnički prijem i da u međuvremenu završe tehničku dokumentaciju za drugu fazu. A za to sve, kako tvrde stručnjaci za ovu oblast, treba vremena.

Iako im se nimalo ne dopada to što se sa digitalizacijama mjesecima ne mrda s mjesta u Vladi i RDC samo gunđaju jer EK i bira izvođača i daje novac i određuje rokove

Bonus video: