Upravnik ZIKS-a zaključao tajne: Nema sandučića za žalbe

Više od godinu dana, od kada je kancelarija OEBS-a finansijski pomogla i kupila sandučiće nema dogovora sa Milanom Radovićem
69 pregleda 0 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Boris Pejović
Milan Radović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.01.2012. 05:12h

Zatvorena i pritvorena lica u Crnoj Gori ne mogu zaštitniku ljudskih prava i sloboda Šućku Bakoviću da se požale na tretman koji imaju u zatvoru, jer se sandučići za pritužbe, umjesto u ZIKS-u, nalaze u kancelariji ombudsmana.

Na taj način, pritužba na bilo kakvo prekoračenje službene dužnosti ili uskraćivanje Ustavom zagarantovanih prava, ostaje tajna zatvorena među zidinima, o kojima tek ponešto mogu znati direktni učesnici – zatvorenici, pritvorene osobe, eventualno uprava i čuvari.

Godina čekanja

Ombudsman, kao nacionalni instrument zaštite ljudskih prava i sloboda i mehanizam za prevenciju torture i nečovječnog ponašanja, više od godinu dana, od kada je kancelarija OEBS-a finansijski pomogla i kupila sandučiće za pritužbe, nije uspio da se dogovori sa direktorom zatvora Milanom Radovićem oko postavljanja sandučića.

To je “Vijestima” potvrdio izvor blizak međunarodnim organizacijama, saopštavajući i da je kancelarija OEBS-a u više navrata pokušavala da uspostavi komunikaciju između Bakovića i Radovića i to bez uspjeha:

“Zajednički sastanak između njih, uz prisustvo ambasadora OEBS-a, na kojem bi se potpisao memorandum o saradnji u cilju postavljanja sandučadi još nije održan”.

Zvanično - nezvanično

Iz kancelarije ombudsmana je potvrđeno da sandučići nijesu postavljeni, uz najavu da će se to desiti jako brzo.

Portparolka te institucije Maja Maraš “Vijestima” je u telefonskom razgovoru kazala da će, čim se završi istraga oko smrti zatvorenika Milivoja Terzića, sandučići biti postavljeni, ne objašnjavajući zašto to do sada nije urađeno, te da li je kancelarija zaštitnika tokom ovih godinu dana nailazila na neku vrstu otpora Radovića.

U zvaničnom pisanom odgovoru, poslatom nekoliko sati kasnije, ona je objasnila kako je realizacija projekta postavljanja sandučića za zatvorenike u ZIKS-u planirana za kraj 2011. godine, ali da još “nije u potpunosti realizovan zbog objektivnih okolnosti koje su u proteklom periodu nastupile u ZIKS-u”.

Bonus video: