Kilo mimoze više ne vrijedi ni dva kila krompira

Glavno je tržište prije bilo, Hrvatska - Zagreb, Ljubljana i Srbija, a sad je prevoz skup, problem je carine, potrebni su fitopatološki nalazi
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 19:44h

Jedan od sinonima Herceg Novog je mimoza - stablo iz porodice akacija, koje cvijeta u januaru i februaru.

Taj žuti cvijet zahtjeva specifičnu klimu i na ovim prostorima najbolje, ako ne i jedino, uspjeva na hercegnovskoj rivjeri. Upravo zbog toga je u Herceg Novom daleke 1969. godine i pokrenuta turističko-propagandna manifestacija praznik mimoze.

Praznik mimoze i dalje postoji i njegovo 43. izdanje počinje 3. februara, međutim po situaciji na terenu ono zbog čega praznik postoji u Herceg Novom se sve manje proizvodi.

"Na primjer ko je imao 20-30 stabala, mogla je porodica da živi dobro, veoma dobro da živi", kaže Zdravko Hadžović, vlasnik rasadnika mimoze i dodaje da je u odnosu na period prije dvadeset godina, proizvodnja znatno manja.

"U sretna vremena ti je bilo pravilo ovdje - kilo razvijene mimoze - kilo teleće šnicle bez kostiju, e to ti je jedno mjerilo, a sad ne možeš ovdje kilo mimoze prodati ni, ni dva kila krompira", kaže vlasnik rasadnika mimoza.

Glavno je tržište prije bilo, Hrvatska - Zagreb, Ljubljana i Srbija, a sad je prevoz skup, problem je carine, potrebni su fitopatološki nalazi...

Tako da je prava veleprodaja praktično zamrla, pa je najozbiljnija prodaja samo gostima tokom praznika mimoze

Mještani kažu da za praznik dođe do 10-15 hilajda ljudi i onda se nešto proda.

Bonus video: