"Anketa je zloupotreba za interne partijske svrhe"

Kalezić (MANS) smatra da je anketa Glavnog grada ista zloupotreba kao u slučaju “Ramada”
64 pregleda 0 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.05.2018. 18:24h

Koordinator parlamentarnog programa u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Danilo Kalezić smatra da je anketiranje građana od strane Glavnog grada, a u kojem se između ostalog ispituje i politički rejting partija, klasična zloupotreba državnih resursa od vladajućih struktura u Podgorici.

„To je isto kao i slučaj ‘Ramada’, zloupotreba resursa za interne partijske svrhe. Ne postoji racionalno objašnjenje zašto bi podatak o tome koga podržavaju građani bio bitan Agenciji za izgradnju, Komunalnoj policiji ili nekoj drugoj službi ili organu pri lokalnoj samoupravi. Zašto je taj podatak potreban”, kazao je Kalezić.

Agencija „Damar plus” je u tri ispitivanja javnog mnjenja naručena od Glavnog grada, od kojih je posljednje urađeno u februaru ove godine, građane anketirala i o političkoj opredijeljenosti i podršci partijama.

Kalezić smatra da je takvo anketiranje problematično sa više aspekata.

„Nesporno je da lokalna samouprava može da radi ankete o tome kako građani ocjenjuju njen rad. Međutim, pogotovo je simptomatično što se rezultati takvog istraživanja ne saopštavaju javno, nego služe samo za interne potrebe”, kazao je Kalezić.

On je istakao da od takvih istraživanja građani nemaju nikakve koristi, a za to se koristi upravo njihov novac.

“Pogotovo je problematično što je to posljednje istraživanje rađeno u februaru, odnosno neposredno prije raspisivanja izbora u Podgorici”, kazao je Kalezić.

Lokalni izbori u Podgorici raspisani su 17. marta, a zakazani su za 27. maj.

Iz Glavnog grada su „Vijestima” prije dva dana odgovorili da je agencija “Damar” sprovela sva tri planirana istraživanja, na osnovu tendera za postupak javne nabavke šopingom za nabavku ispitivanje javnog mnjenja.

“Glavni grad je javnu nabavku za navedene usluge, putem šopinga, raspisao 24. maja prošle godine. Ispitivanja su realizovana u junu i novembru prošle godine i februaru 2018. godine”, navodi se iz Pg biroa.

U svim ispitivanjima te agencije, kako tvrde, od kako je na čelu Podgorice Slavoljub Stijepović, broj opredijeljenih građana koji su veoma zadovoljni i zadovoljni njegovim radom je na nivou od oko 60 odsto, što nedvosmisleno potvrđuje da gradonačelnik Podgorice uživa veliko povjerenje građana Glavnog grada.

“Kada je u pitanju podrška političkim partijama, dominantan politički autoritet ima Demokratska partija socijalista koja je ubjedljivo najjača politička partija u Podgorici. Taj trend je stabilan, a najbliži politički suparnik nije ni na polovini snage koju DPS ima u Podgorici”, saopštili su iz Glavnog grada.Za tri ispitivanja 8.508 eura

Iz Glavnog grada je saopšteno da su 8.508 eura opredijelili za usluge ispitivanja javnog mnjenja, to jeste za anketiranje domaćinstava, odnosno fizičkih lica.

“Sredstva su isplaćena kada su dospjela na naplatu, nezavisno od momenta kada su realizovana, s obzirom na to da se radi o istraživanju koje je definisano na osnovu javnog poziva iz maja prošle godine, pa su sredstva za te namjene morala biti obezbijeđena budžetom”, odgovorili su “Vijestima”.

Glavni grad, kako je ranije najavljeno, planirao je da prošle godine sprovede tri ankete, a ugovor su 26. juna potpisali Stijepović i Ana Čađenović iz „Damar plusa”.

Bonus video: