3.000 knjiga Radonje Vešovića poklonjeno beranskoj biblioteci

Zvanična primopredaja biće obavljena u okviru manifestacije „Beransko kulturno ljeto“
99 pregleda 0 komentar(a)
Biblioteka Berane, Foto: Rabrenović
Biblioteka Berane, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 17.01.2012. 18:27h

Porodica preminulog književnika i akademika CANU Radonje Vešovića poklonila je Beranama cjelokupnu književnu zaostavštinu ovog velikana pisane riječi.

Oko tri hiljade naslova iz lične biblioteke akademika Vešovića preseliće se i obogatiti police biblioteke „Dr Radovan Lalić“ u gradu iz kojeg je Vešović ponikao i u kojem je sticao prva znanja kao učenik tada čuvene beranske gimnazije.

„Riječ je o izuzetno vrijednoj biblioteci, znalački odabranim knjigama, enciklopedijskim i leksikografskim izdanjima, stranim i domaćim, filozofskoj literaturi i brojnim drugim knjigama, od kojih su neke toliko rijetke da se i ne mogu više kupiti ili nabaviti na drugi način“, rekao je potpredsjednik Opštine Braho Adrović.

On je napomenuo da će u Beranama, osim knjiga i dijela rukopisa, ostati i Vešovićevo ordenje, odlikovanja i druga priznanja, koja će biti smještena u Polimskom muzeju, dok će nezavršeni rukopisi, lična dokumentacija i korenspondencija biti predati Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Trenutno 24.000 knjiga u biblioteci

Zadovoljstvo poklonom izrazila je i direktorica Centra za kulturu, u čijem okviru radi gradska biblioteka, Vesna Novović, koja je kazala da ova biblioteka trenutno ima oko 24.000 knjiga.

„Tom duhovnom jatu pridružuju se vrijedne publikacije iz svojine nedavno preminulog književnika i akademika Radonje Vešovića, koje su nam svesrdno ustupile njegove kćerke Jarmila i Anđela“, kazala je Novović.

Akademik CANU, pjesnik Radonja Vešović, preminuo je u oktobru prošle godine u Beogradu, gdje je živio i gdje je i sahranjen. Vešović je rođen 8. decembra 1924. godine u selu Rijeka Marsenića kod Berana. Učestvovao je u NOB-u od 1941. do 1945. godine, i dva puta je ranjavan. Bio je nosilac spomenice 1941. godine.

Zvanična primopredaja biće obavljena u okviru manifestacije „Beransko kulturno ljeto“

Po oslobođenju radio je kao redaktor u Unutrašnjoj službi Tanjuga i pomoćnik urednika. Od 1949. godine uređivao je list “Pobjeda”. Kao novinar izvještavao je iz rata u Vijetnamu.

Bio je upravnik Cetinjskog narodnog pozorišta, vladin službenik informacija, urednik esejistike u beogradskoj „Kulturi“, savjetnik u Savjetu federacije. Ostavku na članstvo u SKJ dao je 1985. godine.

Za svoj umjetnički rad dobio je veliki broj prestižnih priznanja, a njegova poezija i esejistika prevođeni su na više stranih jezika. Za dopisnog člana Društva za nauku i umjetnost Crne Gore izabran je 6. marta 1973. godine, a za redovnog člana CANU 1. marta 1985. godine.

Književnu zaostavštinu akademika Vešovića delegacija beranske Opštine preuzela je ovih dana u Beogradu, dok će, kako je najavljeno, zvanična primopredaja biti obavljena u okviru manifestacije „Beransko kulturno ljeto“.

Bonus video: