Kuća Rista Stijovića: Čuveno predizborno obećanje

Na kući je bila ploča sa natpisom „Ovdje je rođen Risto Stijović“, ali je više nema da turisti ne bi gledali tu bruku i sramotu
481 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 17:16h

I pored brojnih obećanja gradonačelnika Miomira Mugoše kuća slavnog crnogorskog vajara Rista Stijovića je i dalje ruina koje bi se postidio svaki grad.

Kuća poznatog umjetnika nalazi se na nekoliko stotina metara od Hotela Crna Gora, koji bi trebalo da bude rekonstruisan i postane hotel Hilton.

Još 2008. godine iz budžeta Glavnog grada opredijeljeno je 500 hiljada eura za rekonstrukciju Stijovićeve kuće, rekonstrukciju medunskog kompleksa, istraživačke radove na lokalitetu “Duklja” i nabavku opreme za JU Biblioteka “Radosav Ljumović”.

"Ono što je Mikelanđelo u Italiji, to je Stijović za Podgoricu i Crnu Goru, ali to kao da Crnogorcima nije važno. Stijović je cjenjen van granica naše zemlje, a u Podgorici mnogi ne znaju ni da im je bio sugrađanin, ni čime se bavio. Miomir Mugoša svaki put pred izbore obeća rekonstrukciju Stijovićeve rodne kuće i tako je već 12 godina", kazao je "Vijestima" jedan podgorički profesor istorije koji se zatekao u blizini vajarove kuće.

"Djela Rista Stijovića se drže u podrumima, po njima se taloži prašina, umjesto da se izlože u spomen-kući koja bi ujedno bila i muzej ovdje u Ulici Džehar mahala", dodaje on.

Najstarija podgorička kuća

Nedaleko od ruinirane rodne kuće Stijovića nalazi se i najstarija kuća u Podgorici, u kojoj se sada nalazi restoran „Dvor“, koja je izgrađena još 1630. godine.

"Ovo je nekada bila glavna ulica u gradu, pošto su se od Sahat kule, od trga oko nje račvale ulice prema Staroj Varoši. U Džehar mahali u kojoj je rođen i Stijović bile su sve same prodavnice i bila je to jedina ulica u Podgorici u kojoj su živjeli smo hrišćani. U ulici su radnje imale kujundžije, kovači, sajdžije...", ispričao je vajar Luka Vučković.

Ovaj poznati vajar kazao je da je danas Stijovićeva kuća ruinirana, a ulica poprilično zapuštena i nema ni izbliza značaj kakav je nekada za Podgoricu imala, a bila je ono što je danas Ulica Slobode.

Vučković smatra da Crna Gora, pogotovo Podgorica, treba mnogo više da uradi za znamenite svoje građane.

"Hrvati veličaju Meštrovića, a Stijović nimalo ne zaostaje za njim, tako da ne znam zašto mi ne bismo veličali našeg sugrađanina i njegova djela promovisali u Podgorici, Crnoj Gori, ali i u svijetu, gdje je cijenjeniji nego kod nas", kaže Vučković.

On je prisjećajući se Mugošinih preizbornih obećanja kazao da je jedino izgrađena kanalizaciona mreža, ali od ostalih obećanja, pa ni od rekonstrukcije rodne kuće Rista Stijovića, do danas nije bilo ništa.

U ulici živio i Vojo Stanić

U starovaroškoj Ulici Džehar mahala živio je i poznati crnogorski slikar Vojo Stanić, pa i zbog toga pomenuta ulica ima značajnu istorijsku težinu.

"Na kući je bila ploča sa natpisom „Ovdje je rođen Risto Stijović“, ali je više nema, jer smo molili da se ona makne kako turisti koji obilaze Podgoricu i Staru Varoš ne bi gledali tu bruku i sramotu. Za svakoga ko se imalo razumije u umjetnost, turistički i istorijski značaj ovakve kuće je od neprocjenjive vrijednosti, a mi smo dozvolili da ona gotovo i ne postoji danas", rekao nam je profesor istorije, kojeg smo zatekli u starovaroškoj Ulici Džehar mahala.

Galerija

Bonus video: