Državne institucije samo seminare uredno završavaju

Pojedine državne institucije nijesu ni dostavile izvještaje Sekretarijatu Nacionalne komisije zadužene za nadzor sprovođenja tih obaveza
0 komentar(a)
Ivan Brajović, Ranka Čarapić, Vesna Medenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ivan Brajović, Ranka Čarapić, Vesna Medenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.01.2012. 09:28h

Državne institucije nijesu mnogo uradile da bi ispunile obaveze iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije i kriminala, iako se od Crne Gore u procesu evropskih integracija zahtijevaju snažne reforme u tim oblastima.

To je zaključak Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nakon izrađenog izvještaja o realizovanim obavezama za period jul - septembar 2011. a koji je Vlada usvojila u julu.

Prema izvještaju MANS-a, ključne obaveze u suzbijanju korupcije nijesu u tom periodu sprovela vladina ministarstva, a najveći broj realizovanih obaveza odnosi se na organizovanje seminara i obuka i rješavanje kadrovskih pitanja i procedura institucija.

Državne institucije, kako piše, organizovale su obuke i seminare koji su bili posvećeni sprečavanju sukoba interesa, slobodnom pristupu informacijama, suzbijanju korupcije u policiji, pravosudnim organima, urbanizmu i javnim finansijama, zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, zaštiti lica koja su svjedoci u slučajevima organizovanog kriminala i krivičnom gonjenju i oduzimanju nezakonito stečene imovine.

MANS je saopštio da "Ministarstvo unutrašnjih poslova niej sačinilo Analizu o potrebi prijavljivanja imovine...", dok Vrhovno državno tužilaštvo nije podizalo optužnice.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: