Astrolozi će manje na TV-u gledati u zvijezde

Medij će morati da ima minimalno pola svog programa, Džafić kaže da je to vrlo teško dostići
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 08:30h

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić kazao je da će ova godina biti vrlo dinamična za elektronske medije i za regultora, jer će morati da se usvoji i primijeni niz propisa koji znače poštovanje evropskih pravila.

"Imamo obaveze koje je preuzela država i tu prvenstveno mislim na audiovizuelnu direktivu i na konvenciju o prekograničnoj televiziji. Postoje rokovi koji nam se jako brzo približavaju, a odnose se na obavezu prihvatanje minimalnih evropskih kvota kada je riječ o programu elektronskih medija. U Evropi je pravilo da 51 odsto programa bude evropski proizvod. Međutim, postoje države kao Francuska koja za svoj program ostavlja 60 odsto prostora u medijima. Mi smo prihvatili evropsku kvotu i sada to treba urediti propisima”, rekao je Džafić.

Dodao je da će regulator morati da vodi računa o domaćem programu.

"O tome moramo da vodimo računa jer smo, kao država, jako liberalni i otvoreni za osnivanje elektronskih medija. Veoma smo liberalni prema nečemu što je strani kapital. Ako pogledamo naše najmoćnije medije, pa čak i prenosne sisteme operatere i ostalo vidjećemo da su oni u stranom vlasništvu. Na drugoj strani moramo voditi računa o nacionalnom interesu i domaćem programskom sadržaju”, istakao je direktor Agencije.

On je kazao da će regulator malo više i striktnije pozabaviti kvotama i kada je riječ o programu i reklamiranju.

"Mi smo i do sada pomno pratili šta ko radi ali smo zbog ekonomskog položaja emitera imali razumijevanja. To ubuduće neće biti praksa i striktno će se primjenjivati programske kvote vezano i za reklamiranje i za poštovanje evropskih standarda. Za neke će to biti bolno jer će morati da poštuju pravila igre. Posebno će se voditi briga o prikrivenom reklamiranju i o segmentima zabranjenim za reklamiranje”, kaže on.

Pola TV programa mora biti sopstvena produkcija

Za obavezu da medij mora da ima minimalno pola svog programa, Džafić kaže da je to vrlo teško dostići.

"Bilo je nepromišljeno ukidanjem pretplate izgubiti fond kojim je godišnje sa četiri miliona pomagana sopstvena produkcija. Dobijali smo i mi i emiteri obećanja da će to biti nadomješteno kroz neke druge fondove vezano za igre na sreću ili na neki drugi način. Od toga nema ništa. Pored ostalog i zbog toga imamo drastičan pad sopstvene produkcije naših emitera. Ipak, dozvole će morati da se poštuju i neće moći pola dana da bude astrologija na ekranu”, objasnio je direktor Agencije.

Mijenjaće se mnogo toga, kako kaže Džafić, i u oblasti plaćenih i ekskluzivnih prava.

"Moramo da donesemo podzakonski akt koji će dijelom biti ratifikovan od Savjeta Evrope. Moramo da propišemo koji su to programi od interesa za javnost i ko su emiteri koji mogu da emituju te programe. Ne možemo da dođemo u situaciju da neka mala televizija, samo zato što ima moćnog vlasnika, otkupi događaj od posebnog značaja za javnost i prenosi ga samo na određenoj teritoriji i uskrati pravo mnogima da to gledaju”, kazao je on.

Taj problem je posebno postao aktuelan ljetos kada nijesu prenošene neke utakmice evropskog prvenstva u košarci za koje je vladalo veliko interesovanje.

Ne idemo na ruku Javnom servisu: Džafić

“Mi smo još prije dvije godine počeli priču i hjeli da definišemo koji su to programi. Tu se pokrenula žestoka rasprava, kao i koji emiteri mogu da emituju te programe. Tada smo otpuživani da idemo na ruku Javnom servisu što nikako nije tačno. Ovdašnji mediji, posebno oni manji, moraju da shvate da neke poslove moraju da rade zajedno i da se navikavaju da dva ili tri emitera zajedno kupe neki program i isto tako zajednički zarade od njega. Agencija će nastojati da za tu priču što više zainteresuje i emitere i građane da se ne bi, kao što obično biva, počelo sa kritikom kada je propis već usvojen i počeo da se primjenjuje“, objašnjava Džafić.

ZNAĆE se vlasnici medija

Iako je Agencija, kako kaže njen direktor i do sada provjeravala ko osniva medije, to će biti još temeljnije rađeno u narednom periodu.

“Mediji imaju mogućnost da dostave podatke sve koje smo tražili, a mi ćemo ih prvo učiniti javnim i transaprentnim. Nakon toga ćemo ih i provjeriti. U sljedećoj fazi ćemo možda provjeravati ima li i nedozvoljene medijske koncentracije i prikrivenog vlasništva. Nama je obaveza da utvrdimo vlasništvo medija i početkom naredne godine objavimo ko su vlasnici”, kaže Džafić.

SPAS što postoji kablovska

Džafić kaže da je izvjesno da digitalizacija neće biti završena na vrijeme, do kraja 2012. godine.

“Bili bi kao država u velikom problemu da na vrijeme nijesmo počeli da razvijamo kablovske sisteme. Na njima građani već mogu da prate digitalne progame pa neće previše trpjeti zato što će kasniti digitalizacija elektronskih medija.

Za građane će biti poseban problem što će platiti da bi gledali digitalnu televiziju, a trebalo bi da im se obezbijedi besplatan pristup. Velike su posljedice toga zašto će se kasniti sa digitalizacijom a među prvima smo krenuli u taj poces i među prvima imali dva digitalna predajnika, na Sjenici i na Lovćenu”, kaže Džafić.

Galerija

Bonus video: