Spektakularni pohod na Hajlu

Svi učesnici pohoda bili su smješteni u katunu Bandžov i planinarskom domu Grope koji je na nadmorskoj visini od 2.000 metara
321 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2012. 18:30h

Petnaesti memorijalni zimski pohod “Safet Mavrić Ćako” održan je minulog vikenda na planini Hajli.

“Memorijalni uspon na Hajlu uspješno je završen uprkos teškim vremenskim uslovima. Izuzev jake mećave i ekstremno niske temperature hodanje je otežavala i dubina snijega u propadanju koja je bila viša od metar, ali nakon šest sati hoda veliki broj onih koji su se uputili ka vrhu stajao je na 2.403 metra nadmorske visine”, kazao je predsjednik PSD Hajla Fevzija-Feka Kurtagić.

On je dodao da su planinari i ove godine usponom i druženjem oživljavali sjećanje na njihovog tragično preminulog druga Safeta Mavrića Ćaka.

Mavrić, poznati alpinista i planinar poginuo je 6. januara 1997. godine na Hajli, dok se pripremao za uspon na Mont Everest, a od tada planinari iz Crne Gore i regiona dolaze na memorijalni uspon koji se svake godine organizuje drugog vikenda u januaru.

Ovogodišnji memorijal okupio je oko 150 planinara iz regiona, a na sam vrh, uprkos teškim vremenskim uslovima, mećavi i temperaturi koja je dostizala dvadeset peti podiok ispod nule popelo se 80 planinara.

Svi učesnici pohoda bili su smješteni u katunu Bandžov i planinarskom domu Grope koji je na nadmorskoj visini od 2.000 metara.

Organizator uspona bila je Turistička organizacija Rožaje pod pokroviteljstvom Opštine Rožaje, a tehnički organizator je PSD “Hajla”.

Učesnici pohoda pored domaćina bili su planinari iz dvadesetak klubova iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Dubrovnika, Beograda, Sarajeva, Splita, Pljevalja, Zagreba, Tivta, Berana, Kotora, Tuzle, Visokog, Novog Pazara, Kragujevca, Prištine, Peći, konzuli Slovačke i Češke i mnogi drugi.

Pohod je otvorio predsjednik Opštine Rožaje Nusret Kalač koji je kolonu planinara predvodio do doma u Gropama, a vodiči uspona bili su članovi PSD “Hajla” Semir Kardović i Zulfikar - Zuko Kurtagić.

Kardović osvojio Ankokagvu

Planinari PSD “Hajla” narednih nekoliko dana ostaće u planinarskom domu Grope zbog priprema njihovog kolege Semira Kardovića koji bi u maju, ako se obezbijede finansijska sredstva, trebalo da krene u osvajanje najvećeg vrha sjevernoameričkog kontinenta, Denali, na 6.195 metara.

Kardović je prošle godine u februaru osvojio najveći vrh Južne Amerike, Akonkagvu, a par mjeseci prije toga i jedan od tehnički najzahtjevnijih vrhova u Evropi, Materhorn visok 4,478 mnv.

Do sada nijedan planinar iz Crne Gore nije osvojio najveći vrh Sjeverne Amerike, a za maj su najavljene ekspedicije iz tri crnogorska kluba.

Osim Rožajca Kardovića ka Aljasci će se uputiti članovi PSD “Javorak” koji su 2010. godine osvojili najveći vrh svijeta, Mont Everest, kao i petočlana ekipa Visokogoraca koja za sobom ima zapažene rezultate.

Galerija

Bonus video: