Kriminalistička policija ne vodi istragu o Crnogorskom Telekomu

Aferom se bavi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, iz kojeg je ranije saopšteno da priča o potkupljivanju crnogorskih zvaničnika za njih nije nova
69 pregleda 0 komentar(a)
Telekom, Foto: Arhiva "Vijesti"
Telekom, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.01.2012. 14:43h

Službenici Sektora kriminalističke policije ne vode istragu o aferi Crnogorski Telekom, saopšteno je agenciji Mina-business iz Uprave policije.

Aferom Telekom se bavi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, iz kojeg je ranije saopšteno da priča o potkupljivanju crnogorskih zvaničnika, za njih nije nova i da se već godinu vodi istraga o tome kako je i kome Mađar Telekom davao mito, što je utvrdila američka Komisija za hartije od vrijednosti.

Američka Komisija je u istrazi utvrdila da je tokom privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. bilo korupcije vrijedne 7,35 miliona eura preko fiktivnih ugovora za konsultantske usluge. Mađar Telekom i Dojče Telekom su pristali na poravnanje u kojem treba da plate 95 miliona dolara kako bi tužba bila povučena.

Crnogorsko Tužilaštvo je dalo nalog Upravi za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma da provjeri i prikupi podatke o transferima novca za četiri sporna ugovora Crnogorskog Telekoma.

Direktor Uprave za spječavanje pranja novca i finansiranje terorizma Predrag Mitrović rekao je Vijestima da su pokrenuli istragu na zahtjev Tužilaštva u vezi afere Telekom, kao i da se sada pominju imena osoba koja se nijesu pominjala 2009. kada su se prvi put bavili ovom istragom.

"Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma bavila se ovim predmetom još krajem 2009. godine, na zahtjev jedne strane finansijske obvještajne službe. Pojedinci u vezi sa kojima se spekulisalo zadnjih nekoliko dana da su učestvovali u ovoj aferi, nijesu bila predmet tog zahtjeva iz 2009. godine", rekao je Mitrović.

Opozicione stranke najavile su da će narednih dana inicirati pokretanje parlamentarne istrage i sa 27 potpisa poslanika tražiti da Skupština ustanovi posebno tijelo koje bi se bavilo istragom o korupciji u privatizaciji Telekoma.

Prema mišljenju nekih crnogorskih advokata, ako se istragom u Crnoj Gori ispostavi da je u osnovi privatizacije Telekoma 2005. godine bila korupcija, ugovor o kupoprodaji akcija na osnovu kojeg je Mađar Telekom stekao većinsko vlasništvo može biti poništen.

Mađar Telekom je 2005. godine za paket državnih akcija platio 114 miliona eura i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima. Ugovor o prodaji 51,12 odsto akcija Telekoma Crne Gore mađarskoj kompaniji potpisali su 15. marta 2005. godine predstavnici crnogorske Vlade, Zavoda za zapošljavanje i Mađar Telekoma.

Bonus video: