U Pljevljima predstavljen projekat parking zone u centru grada

"Za oko pola godine, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih dešavanja, na trgu će nići moderno zdanje", rekla je Anđelić
180 pregleda 0 komentar(a)
parking Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
parking Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 13.01.2012. 20:53h

Direktor Službe za evropske integracije i razvoj Dijana Anđelić predstavila je projekat modernizacije gradske parking infrastrukture u opštini, koji partnerski sufinansiraju EU, Vlada i Opština Pljevlja.

"Projekat podrazumijeva gradnju jednoetažne podzemne garaže na Trgu 13. jul sa po sedamdesetak mjesta u podzemnom nivou i na krovu garaže, uz ozelenjavanje prostora i rekonstrukciju postojećeg parka i prostora između Doma kulture i garaže", kazala je Anđelić.

EU je u okviru granta za male infrastrukturne projekte obezbijedila oko 625.000 eura. Oko 170.000 eura je učešće Vlade, dok je učešće Opštine oko 45.000. Realizacija projekta počela je prije skoro godinu, a njegova ukupna vrijednost je oko 840.000 eura.

Prostor će biti popločan prirodnim kamenom “granitom” i zatravljen i ozelenjen lišćarima i niskim četinarskim rastinjem, a biće postavljene i klupe i drugi mobilijar

Tender je otvoren do 5. marta, a istog dana planirano je i otvaranje ponuda. Prema tenderskoj dokumentaciji, parking bi trebalo da bude izgrađen za 120 dana.

"Za oko pola godine, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih dešavanja, na trgu će nići moderno zdanje koje će povećati bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a i vizuelno oplemeniti centar grada", rekla je Anđelić.

Ona je naglasila da je vođeno računa o nivelaciji sa okolnim prostorom čime je obezbijeđeno nesmetano kretanje pješaka preko svih površina, ali i ostavljena mogućnost da se ovaj prostor koristi kao plato, ljetnja scena za brojne manifestacije na otvorenom, a da se ne zatvara saobraćaj jer će se u podzemnom dijelu moći nesmetano parkirati vozila.

Prostor će oplemeniti a ne devastirati

Prema riječima Anđelić, prostor će biti popločan prirodnim kamenom “granitom” i zatravljen i ozelenjen lišćarima i niskim četinarskim rastinjem, a biće postavljene i klupe i drugi mobilijar.

Parkovska površina sjeveroistočne orijentacije se zadržava uz dodavanje humusa u sloju od 30 centimetara.

Postojeće zelene površine se dopunjavaju, a novoformirane trake obodno se uređuju kao nove zelene površine, i to sve u formi linijskog zasada, tako da, kaže Anđelić, sve priče o devastaciji padaju u vodu. “Biće posađeno dvadesetak stabala što lišćara što niskog četinarskog rastinja uz zatravljivanje određenih površina“, rekla je Anđelić.

Bonus video: