Regionalni vodovod profitirao od tivatskog Vodovoda

Kupovina vode „sa strane“ je postala veliki finansijski izdatak za tivatski Vodovod, koji i ove godine očekuje da će po istom osnovu utrošiti pola miliona eura
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 18:13h

JP "Vodovod i kanalizacija" Tivat (ViK) lani je za kupovinu vode iz Regionalnog vodovoda "Crnogorsko primorje" utrošilo oko 450.000 eura, a oko 48.000 eura plaćena je voda koja je iz vodovodnog sistema Herceg Novog jedno vrijeme preuzimana za potrošače u rejonu Krašića.

Kupovina vode "sa strane" je tako postala veliki finansijski izdatak za tivatski ViK, koji i ove godine očekuje da će po istom osnovu utrošiti pola miliona eura. Tivatski ViK će ove godine od svojih redovnih prihoda (isporuke vode, održavanja kanalizacije, pogonske spremnosti mreže i slično) zaraditi 1.630.000 eura, dok će iz budžeta Opštine za investicione aktivnosti – izgradnju III faze kanalizacionog sistema grada i II faze tranzitnih cjevovoda i prespajanja potrošača na novu mrežu sa zamjenom instalacija, dobiti joj 5,076 miliona eura.

Pored radova na nastavku izgradnje kanalizacije na području Krtola, ViK će tokom ove godine veliku pažnju posvetiti i unapređenju dotrajale i problematične vodovodne infrastrukture u južnom dijelu opšine Tivat.

Tako je planirano da se svi potrošači na potezu Krašići - obala Đuraševića – Solila prespoje na novi cjevovod DN 315 mm, čija je izgradnja već započela. Na novi vodovod će biti prespojen i cjevovod Krašići-rezervoar „Radovići“, a na novu mrežu, koja će biti izgrađena u tim naseljima, biće prespojeni i svi potrošači sa područja Gradiošnice i Vrijesa.

Planirana je i zamjena i ukupno oko 400 metara dužine vodovoda manjeg promjera na Župi, Brdištima, Luci kod Lepetana, postupno mijenjanje dotrajalog cjevovoda u Bonićima, kao izgradnja potpuno novog vodovoda promjera 110 mm za naselje Komat.

U naselju Kukuljina biće zamijenjeno 150 metara dužine vodovoda promjera 110 mm, a iskoristiće se i svaka aktivnost Direkcije za izgradnju opštine Tivat prlikom rekonstrukcije i asfaltiranja ulica u užem gradskom jezgru, kako bi se paralelno mijenjala i obnavljala zastarjela i dotrajala vodovodna mreža.

U ViK-u ne planiraju da tokom ove godine povećavaju cijenu vode za potrošače, a jedino će poskupljenje zatražiti ukoliko ne dobiju očekivanu subvenciju od oko 300.000 eura iz budžeta Opštine.

Bonus video: