RAE mreža: Kupoprodaja Romkinja je biznis za muškarce

Ona upozorava da je pomenuti slučaj samo jedan od brojnih koji se svakodnevno dešavaju u romskoj zajednici
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 14:23h

Kupovina i prodaja romskih djevojčica kreće se, prema riječima potpredsjednice ženske RAE mreže „Prva“ Fane Delije, od 4.000 do 15.000 eura u zavisnosti od ljepote i seksualnog iskustva.

Ona ističe da je cifra od 1.800 eura, koliko je Gzim Osmani trebalo da plati za četrnaestogodišnju djevojčicu F.G. sa Kosova u praksi prava rijetkost, jer je gotovo uvijek riječ o mnogo većoj sumi.

„Ovakav vid ’tradicije’, tj. kupo-prodaje djevojčica je za muške članove porodice samo unosan biznis. Uporno amnestiranje od odgovornosti svih koji praktikuju ovakvu praksu, podvodeći je pod ’tradiciju i običaje’ i nečinjenje nadležnih institucija doprinosi održavanju praksi koje ugrožavaju život i zdravlje djevojčica“, ističe Delija u saopštenju za javnost.

Ona upozorava da je pomenuti slučaj samo jedan od brojnih koji se svakodnevno dešavaju u romskoj zajednici.

„Patrijarhalno vaspitanje ženske djece odgovara samo muškim članovima romske porodice. Omogućava im apsolutnu, neograničenu moć i kontrolu nad životima i ponašanjem romskih žena i djevojčica. Zloupotrebom moći i kontrole djevojčicama i ženama se nanose nasagledive trajne posljedice po njihov život, slobodu i dostojanstvo. Djevojčice u romskoj zajednici su izložene najgrubljim oblicima kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava“, upozorava Delija.

Ropstvo za žene

Ona ističe i da su predstavnici većine romskih NVO muškarci koji vrlo često zastupaju stav da je očuvanje negativnih tradicionalnih odnosa, „koji romske žene drži u ropskom položaju“, dio romske kulture.

„Usled takve štetne prakse romskim djevojčicama se najčešće poslije petog razreda osnovne škole uskraćuje pravo na obrazovanje kako bi roditelji ugovorili brakove i kako bi nevine ušle u brak. Prisilnim brakom romska žena postaje ’vlasništvo’ muža i njegove porodice, a 90 odsto njih se tretira kao roba i radno se eksploatiše“, ističe potpredsjednica ženske RAE mreže „Prva“.

Ona poziva nadležne da prekinu sa praksom nečinjenja i nereagovanja i preduzmu sve raspoložive zakonske mehanizme da se pomenuti i njemu slični slučajevi nađu pred licem pravde.

„Sva djeca i sve romske djevojčice imaju pravo na slobodu življenja i izbora“, poručuje Delija.

Galerija

Bonus video: