U "Galeniku" više ne svraćajte s receptom

Iz “Galenike” su objasnili da su se na takav potez odlučili, jer Fond za zdravstvo Crne Gore proteklih pet mjeseci ne prihvata njihove fakture
227 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 03:28h

Građani koji su do sada bili u prilici da u 14 apoteka “Galenike Crne Gore” podižu lijekove na recept, od prvog januara to više ne mogu činiti.

Iz “Galenike” su objasnili da su se na takav potez odlučili, jer Fond za zdravstvo Crne Gore proteklih pet mjeseci ne prihvata njihove fakture.

Time, kako tvrde, ne samo da su građani ostali uskraćeni za neophodne lijekove, posebno u slučajevima kada tih medikamenata nema u Montefarmovim apotekama, već je u pitanje dovedena egzistencija čitave firme i oko 120 zaposlenih.

Iz Fonda su ranije saopštili da je ugovor s “Galenikom” istekao i da su oni do kraja ispoštovali sve stavke koje su važile do kraja 2011. godine.

Tada su naglasili i da je budžetom precizno predviđeno koliko sredstava se opredjeljuje za tu kompaniju.

Izvršni direktor “ Galenike Crna Gora” Marko Ljušić objasnio je za “Vijesti” da su, nakon 15 godina, prinuđeni da prestanu da izdaju lijekove na recept, jer zbog prezaduženosti kod dobavljača, više nijesu u mogućnosti da nabave robu.

“Fond od avgusta prošle godine ne prihvata naše fakture za izdate lijekove na recept, zbog prekoračenja planiranog iznosa budžetom Fonda, koji je umjesto planirana dva miliona iznosio 6 miliona eura”, kazao je Ljušić.

On je pojasnio da “Galenika”, međutim, nije učestvovala, kao i da nije ni konsultovana prilikom planiranja budžeta koji im je određen.

U 2010, prema njegovim riječima, potrošnja lijekova bila je veća - odnosno, umjesto planiranih 1,1 milion, utrošeno je 3,1 milion eura.

“Naša kompanija ne utiče na obim izdatih lijekova na recept, već potrošnju diktira broj recepata koji prepišu ljekari, odnosno pacijenata koji podižu lijekove. Ta sredstva nije potrošila 'Galenika', već crnogorsko zdravstvo i pacijenti koji podižu recepte, a koji da nijesu realizovani u našim, bili bi realizovani u apotekama Montefarma, takođe o trošku Fonda”, tvrdi Ljušić.

Ističući da su prošle godine izdali 650 hiljada recepata, Ljušić je naveo da su uprkos nastalim problemima nastavili da izdaju lijekove na recept, vjerujući da će problem biti riješen.

Zbog toga su iscrpili zalihe i zadužili se kod dobavljača, koji su im stopirali isporuke.

“Sada smo u situaciji da više ne možemo da nabavimo lijekove, pa time i primorani da obustavimo izdavanje lijekova na recept”, kazao je on.

Zbog prestanka izdavanja lijekova u apotekama “Galenike” građani, odnosno osiguranici, kako su uvjeravali iz Fonda, nijesu ostali bez lijekova, jer ih uz recept mogu podići u „Montefarmovim” apotekama.

Trpjeće građani Sutomora, Risna, Tuzi...

Ljušić tvrdi da je “Galenika” uradila sve što je mogla za građane, kao i da je o tom problemu više puta obavještavala Fond i nadležno ministarstvo. “Nakon svega najviše trpe građani Risna, Virpazara, Bijele, Starog Bara, Tuzi, Sutomora, u kojima su to bile jedine apoteke gdje su mogli podići lijek uz recept”, ističe on.

Galerija

Bonus video: